Driemaal energie besparen: minder kosten, meer comfort

Schoorsteen isoleren

De energieprijzen gaan almaar verder de hoogte in. Tijd om stil te staan bij manieren om dat factuurbedrag naar beneden te krijgen. Vaak kan energie besparen op een eenvoudige manier, zoals blijkt uit onderstaande tips.

Je schoorsteen isoleren doet wonderen

Schoorsteen isolerenHet is belangrijk om je woning voldoende te isoleren, dat is intussen wel bekend. Maar weinigen weten dat de isolatie van het schoorsteenkanaal een invloed heeft op jouw energiefactuur. Door die ingreep verhoog je immers het rendement van je verwarmingsketel. Bovendien zorgt de isolatie voor een betere circulatie in het schoorsteenkanaal. Ook zal er minder roetafzet zijn.

Het isoleren van zo’n schoorsteenkanaal is gelukkig geen onoverkomelijke klus. Isolatie weegt ook nauwelijks iets.

Een energiezuinige verwarmingspomp is een must

De verwarmingspomp – ook wel circulator genoemd –zorgt voor de circulatie van het water in je verwarmingsinstallatie. Enig nadeel: zo’n verwarmingspomp verbruikt vaak flink wat elektriciteit. Wil je energie besparen, dan is het nuttig om stil te staan bij de hoeveelheid elektriciteit die deze pomp verbruikt.

De energiezuinigheid van deze circulator wordt uitgedrukt op een schaal van A tot G, net zoals dat het geval is voor andere elektrische toestellen. Vandaag hebben de meeste verwarmingspompen een D-label. Maar wist je dat je door op zoek te gaan naar een model met een A-label voor de circulatie van het water tot 80% minder elektriciteit zal verbruiken?

Met sanitaire kringen bespaar je water en energie

Door middel van sanitaire kringen voorkom je dat je het water van de kraan moet laten lopen tot het warm is. Het zal meteen de juiste temperatuur hebben wanneer je de kraan opendraait.

Wat je daarvoor moet doen, is een sanitaire warmwatercirculator op de terugvoerleidingen naar de boiler plaatsen. Doordat het systeem volledig programmeerbaar is, bepaal je zelf de periodes waarin de sanitaire kringen werken. Dankzij dit systeem bespaar je dus niet alleen water, maar ook energie.

Waterbesparende kranen: onze favoriete types op een rij.

 

22/02/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?