De voordelen van hybride verwarmingstoestellen

De voordelen van hybride verwarmingstoestellen
Wil je op een ecologische manier jouw woning verwarmen, maar zijn jouw verwarmingstoestellen nog niet aan vervanging toe? Heb je bovendien geen zin om jouw spaargeld aan nieuwe installaties te spenderen? Een hybride verwarmingsinstallatie is de oplossing!

Wat is een hybride verwarmingsinstallatie ?

Hybride verwarmingstoestellen combineren verschillende energiebronnen: fossiele brandstoffen en hernieuwbare energie. Alle hybride systemen gebruiken de voordeligste energiebronnen. Wanneer de hernieuwbare energie niet toereikend is, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden, zal het hybride systeem automatisch overschakelen op een andere energiebron. Het hybride verwarmingssysteem garandeert op die manier een permanent comfort. Bovendien is de combinatie van duurzame energie met fossiele brandstoffen energiezuiniger en goedkoper!

De financiële en ecologische voordelen van een hybride systeem

Het grote voordeel van verwarmingssystemen op groene energie is dat ze energie van zon, wind, water en ook bodemwarmte gebruiken. Je hoeft de energiebronnen nooit op te laden, je hebt enkel een toestel nodig om de energie op te vangen en om te zetten van hernieuwbare naar bruikbare energie. Deze systemen kennen vandaag de dag steeds meer succes omdat je er heel wat geld mee kan besparen. Bovendien kan je een hybride verwarmingsinstallatie integreren in elke bestaande verwarmingsinstallatie. Dit is een ideale oplossing voor iedereen die het niet ziet zitten om zijn volledige installatie te vervangen en hier ook geen enorme sommen geld aan wil uitgeven. Maar geld is niet de enige stimulans van de consument. Iedereen weet dat het groeiend energieverbruik slecht is voor het milieu. Iedereen moet dus op een verstandige wijze omspringen met energie. Steeds meer particulieren en bedrijven gaan dan ook vanuit die overtuiging op zoek naar ecologische oplossingen.

Voorbeelden van hybride verwarmingstoestellen

Er bestaan veel verschillende combinaties van hybride verwarmingssystemen. Hier zijn twee voorbeelden:
  • Een hybride systeem kan een gascondensatieketel of een mazoutketel combineren met een warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt de natuurlijke energie uit wind, bodem of water om warmte te produceren (centrale verwarming, productie van sanitair warm water,…). Door een warmtepomp aan een fossiele brandstof te koppelen, kan de installatie van het ene verwarmingstoestel op het andere overschakelen wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn, bijvoorbeeld wanneer het buiten te koud is. Met dit soort installatie kan je 25% energie besparen in vergelijking met een verwarmingsinstallatie op fossiele brandstoffen. Bovendien heeft zo’n installatie niet zo’n slechte impact op het milieu omdat ze minder CO2 uitstoot.
  • Gasverwarming kan je gemakkelijk combineren met zonne-energie. Zonnepanelen vangen zonnestralen op en de warmte wordt opgeslagen in reservoirs. De warmte kan meteen of later gebruikt worden voor centrale verwarming of sanitair warm water. Met dit systeem kan je dus, zoals bij alle hybride systemen, van de ene op de andere energiebron overschakelen naargelang de omstandigheden en op die manier heel wat energie sparen.