De troeven van lagetemperatuurverwarming

De troeven van lagetemperatuurverwarming
Je woning verwarmen is een ding. Dat ook op een zo comfortabel mogelijke manier doen is iets anders. Lagetemperatuurverwarming (LTV) verenigt de twee en heeft heel wat troeven in petto.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer en meer mensen er gebruik van maken.

Lagetemperatuurverwarming verspreidt aangename stralingswarmte

Voorbeelden van lagetemperatuurverwarming zijn vloer- en wandverwarming die functioneren met stralingswarmte wat een heel aangename warmte in de kamer verspreidt. De warmte wordt op een gelijkmatige manier over de woning verspreid. Verder zorgt het ook voor een gezonder binnenklimaat omdat er minder zwevend stof en huisstofmijt circuleert.

Energie besparen met lagetemperatuurverwarming

In een centraal verwarmingssysteem moet de temperatuur tussen de 65°C en 90°C warm zijn. Bij LVT ligt die tussen 25°C en 55°C. Op die manier bespaar je aanzienlijk wat energiekosten. Bovendien maak je gebruik van een milieuvriendelijk systeem en gaat je ecologische voetafdruk naar beneden. Lagetemperatuurverwarming kan je ook combineren met hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

Vloerverwarming: altijd warme voeten

Vloerverwarming is de meest gekende vorm van lagetemperatuurverwarming en is bijzonder aangenaam. Je kan altijd op blote voeten in je het huis rond lopen. Zalig, toch? Vloerverwarming is mogelijk bij verschillende soorten vloeren: zowel bij tegels, laminaat, parket als gepolijste beton.

Heerlijk genieten van wandverwarming

Muren met wandverwarming worden ook wel ‘knuffelmuren’ genoemd. Het is een heerlijk gevoel om de stralingswarmte van die muren aan den lijve te ondervinden. Vooral in de douche is wandverwarming extra zalig zijn tijdens de koude winterperiode. Als je het combineert met vloerverwarming is het dubbel genieten. Je moet er wel voor zorgen dat de buitenmuren voldoende geïsoleerd zijn om de koude aan de bron buiten te houden.

Lagetemperatuurradiatoren en – convectoren

Ook radiatoren en convectoren zijn verkrijgbaar met lagetemperatuurverwarming. Ze zijn uitgerust met een supersnelle warmtewisselaar die niet van staal, maar van ultrageleidend koper en aluminium is gemaakt. Zo wordt de warmte meteen aan de lucht in de kamer doorgegeven. Lagetemperatuurradiatoren en – convectoren reageren veel sneller op jouw vraag naar warmte, bieden meer comfort en verbruiken ook minder energie.