De thermostaatkraan: een ecologische keuze of niet?

De thermostaatkraan: een ecologische keuze of niet?
Je verwarmingsinstallatie afstellen is kinderspel met de nieuwste thermostaatkranen. Bovendien kan je dankzij de thermostaatkraan jaarlijks tot 15% energie besparen. De thermostaatkraan is een ecologische keuze, ontdek hier waarom.

Comfortabele temperatuur dankzij de thermostaatkraan

Om een comfortabele temperatuur te behouden in huis, zijn thermostaatkranen de perfecte keuze. Ze garanderen een constante warmte en regelen de specifieke behoeften van elke kamer. De thermostaatkraan meet namelijk de temperatuurschommelingen en stopt of start de verwarming als het warmer of kouder wordt.

Thermostaatkraan versus kamerthermostaat

De thermostaatkraan werkt logischerwijs samen met een kamerthermostaat. Deze kamerthermostaat bestuurt de brander en verwittigt de ketel als het huis te warm of te koud is. Als de kamertemperatuur onder de ingestelde temperatuur daalt, doet de thermostaat de ketel opstarten en omgekeerd laat de thermostaat de ketel rusten zodra het voldoende warm is. Dankzij de tijdfunctie kan je bovendien een verschillende temperatuur instellen voor overdag en ’s nachts.

Thermostaatkraan voor elke kamer

Het nadeel van de kamerthermostaat is dat die alleen reageert op de temperatuur in de kamer waar hij hangt. Je kan dus onmogelijk de ideale temperatuur creëren in alle kamers. Dat is de taak van de thermostaatkraan. De thermostaatkraan stuurt de verwarming per kamer aan. De thermostatische kranen op de verwarming zorgen er namelijk voor dat de verwarming in een bepaalde kamer uitvalt als het er te warm wordt of omgekeerd.

Hoe werkt de thermostaatkraan?

De thermostaatkraan functioneert op basis van de temperatuurvoeler in de kraan van de radiator. De voeler bestaat uit een metalen doos die uitzet bij warmte. De temperatuurvoeler duwt bij warmte tegen een ventiel en als gevolg sluit het ventiel. Hoe verder het ventiel sluit, hoe minder water er doorstroomt naar de radiator. Als de temperatuur daalt, wordt de temperatuurvoeler weer kleiner en duwt het minder tegen het ventiel. Het gevolg is logisch, er stroomt terug meer water naar de verwarming.