De lucht/water-warmtepomp in cijfers: kosten, verbruik en opbrengst

De lucht/water-warmtepomp in cijfers: kosten, verbruik en opbrengst
Duurzaam verwarmen is en blijft een hot topic. Niet onterecht, want je doet er zowel je portemonnee als het milieu een groot plezier mee. Warmtepompen zijn in dat opzicht ideaal. Een van de meest gebruikte types is de lucht/water-warmtepomp, die warmte onttrekt aan de buitenlucht en die via een watercircuit naar binnen voert. In dit artikel lichten we de drie belangrijkste aspecten van zo’n lucht/water-warmtepomp toe: de kostprijs, het verbruik en het rendement.

Kostprijs van een lucht/water-warmtepomp

Lucht/water-warmtepompen zijn doorgaans goedkoper dan andere types warmtepompen. De prijzen variëren echter sterk per producent en model. Hou er ook rekening mee dat de installatiekost niet overal gelijk is. Over het algemeen kunnen we stellen dat de aankoop en installatie van een lucht/water-warmtepomp minstens twee à drieduizend euro bedraagt, en zelfs tot wel tien keer zoveel. Laat je echter niet misleiden door de aankoop- en installatiekost alleen. Een warmtepomp vergt nu eenmaal een aanzienlijke investering. Wel gaat een warmtepomp lang mee en kun je er op lange termijn flink mee besparen. Net daarom is het cruciaal om niet zomaar op de kostprijs af te gaan, maar een zorgvuldige afweging te maken tussen duurzaamheid, levensduur en rendement. [caption id="attachment_100244" align="alignright" width="300"]warmtepomp Bron: Facq[/caption]

Elektriciteitsverbruik en rendement

Warmtepompen maken altijd gebruik van de stroom van het elektriciteitsnetwerk. De pomp moet immers werken! Maar doordat een warmtepomp verder energie haalt uit een gratis, hernieuwbare bron (grondwarmte of de lucht bijvoorbeeld), is de kostprijs van de benodigde elektriciteit erg beperkt. In vergelijking met ketels op fossiele brandstoffen, kun je met een warmtepomp tot wel 75 procent besparen op je energiefactuur. Welke besparing een lucht/water-warmtepomp je oplevert, hangt vooral af van het rendement van de verwarmingsinstallatie. Deze factoren zijn daarin bepalend:
  • De kwaliteit van de warmtepomp.
  • De buitentemperatuur: lucht/water-warmtepompen halen – jammer genoeg – een beduidend lager rendement bij koud weer, en zeker wanneer het minder dan 3°C is. Toch kun je je huis nog altijd (bij)verwarmen met een lucht/water-warmtepomp, zelfs bij vriesweer.
  • De fluctuerende elektriciteitsprijs

Informeer je goed op voorhand

Waterpompen zijn technische materie. Informeer je daarom altijd goed over de werking en het rendement van de pomp, bij welke installateur je ook aanklopt. Vergelijk ook zeker de verschillende installatiekosten, want zo kun je veel besparen! Meer weten over duurzaam verwarmen en energiebesparing? Ontdek dan onze andere artikels over duurzame energie en verwarming.