De comfortabele warmte van vloerverwarming

Ga je bouwen of heb je plannen om je woning te verbouwen? Dan is het jouw kans om te profiteren van vloerverwarming. Het is namelijk een investering die loont. Ontdek hier de voordelen van vloerverwarming!

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverarming is eigenlijk een netwerk van kanalen in de vloer van je woning die warmte verspreidt over de volledige oppervlakte. Het principe van vloerverwarming is daarbij hetzelfde als dat van radiatoren. Er wordt warm water door het systeem gepompt waardoor de omgeving warm wordt. Anders dan bij radiatoren wordt vloerverwarming volledig in de vloer verwerkt. Zodra je de verwarming aanzet, pompt het systeem warm water door de leidingen en wordt er dus warmte afgegeven via de vloer.

 

Energie besparen met vloerverwarming

Door te kiezen voor vloerverwarming kan je tot 12% energie besparen. Dat is niet enkel gunstig voor je portefeuille, maar ook voor het milieu. Deze besparing ontstaat doordat vloerverwarming enorm zuinig omspringt met energie. Je kan namelijk de temperatuur van vloerverwarming ongeveer 2 graden lager zetten. Dit komt omdat de warmte zich beter door de ruimte verspreidt waardoor 19 graden als behaaglijk wordt ervaren. Terwijl dit bij radiatoren pas bij 22 graden het geval is.

Meer voordelen van vloerverwarming

  • Vloerverwarming wekt geen ongewenste stofcirculatie op. Dat draagt bij tot een gezond en hygiënisch leefklimaat. Een aanrader dus voor mensen die gevoelig zijn aan allergenen.
  • Je geniet bij vloerverwarming van een optimale warmteverspreiding.
  • Je kan het systeem eenvoudig combineren met andere lagetemperatuursystemen zoals warmtepompen en zonneboilers.
  • Vloerverwarming verhoogt het comfort in huis door de stralingswarmte. Dat brengt een aangenaam gevoel van behaaglijkheid met zich mee, net als het lentezonnetje dat het land opwarmt.
  • En misschien wel het belangrijkste voordeel: vloerwarming legt geen beperkingen op in het interieur. Je kan het volledige vloeroppervlak benutten en je moet nergens rekening houden met radiatoren. Bovendien kan je vloerverwarming combineren met zowel tegels, vinyl, parket als natuursteen.

Vloerverwarming-tip

Het is aanbevolen om vloerverwarming te combineren met radiators. Vloerverwarming wordt dan eerder in de leefruimtes geplaatst terwijl de slaap- en andere vertrekken op de bovenverdieping verwarmd worden met de radiatoren.

25/04/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?