Condensatieketels kiezen: dit zijn de belangrijkste types

Condensatieketels kiezen: dit zijn de belangrijkste types
Veel mensen zijn begaan met het milieu. Bovendien kun je door zuiniger om te gaan met energie, zelf ook besparen op je energiefactuur. En dat moet niet noodzakelijk met zonnepanelen of een windmolen in de tuin. Een condensatieketel of hoogrendementsketel – een energiezuinige innovatie ten opzichte van klassieke verwarmingsketels – presteert ook erg goed, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Maar welk soort condensatieketel kies je het beste?

Werking en voordelen van een condensatieketel

Wanneer je fossiele brandstoffen, zoals aardgas en stookolie, in een klassieke ketel verbrandt, gaat er veel energie verloren door middel van de rookgassen. Die ontsnappen gewoon langs de schoorsteen. Een condensatieketel wint een grote hoeveelheid waterdamp uit die rookgassen terug en zet ze om in bruikbare warmte. Het rendement van een condensatieketel ligt daardoor aanzienlijk hoger dan dat van een klassieke ketel. Hoe werkt het? Het water dat door de warmtewisselaar stroomt, wordt opgewarmd door de rookgassen. Die gassen worden op hun beurt afgekoeld tot een temperatuur van 120°C. Hoe lager de temperatuur van de gassen, hoe hoger het rendement van de ketel. Er is op die manier namelijk meer condensatie. Met een condensatieketel kan de temperatuur nog meer verlaagd worden, tot zo’n 50°C of 40°C, waardoor het rendement sterk verbetert. Met een condensatieketel kun je je energieverbruik met een derde verminderen. Een ander voordeel: een condensatieketel is milieuvriendelijk. Er wordt drastisch minder koolstof en stikstofoxide uitgestoten.

Welke condensatieketel kies je?

Het aanbod aan verwarmingsinstallaties is de laatste decennia sterk uitgebreid. Ook in condensatieketels heb je de keuze uit verschillende types. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen waarmee je condensatieketels kunt onderscheiden:
  • Condensatieketels op aardgas of stookolie/mazout? Een condensatieketel op aardgas heeft en lichtjes hoger rendement én is milieuvriendelijker.
  • Met enkel een warmtewisselaar of met een warmtewisselaar én een rookgascondensor?
  • Met of zonder ingebouwde boiler? Een condensatieketel met ingebouwde boiler zorgt meteen ook voor sanitair warm water. Je verwarmingsinstallatie neemt op die manier minder plaats in én je hebt extra snel warm water.
  • Wand- of vloerketel? Het voordeel van wandketels (enkel mogelijk met gas) is dat ze erg weinig plaats innemen. Je hangt bovendien niet af van een schoorsteen.
  • Vermogen? De installateur bepaalt het gewenste vermogen voor jouw woning. In een doorsnee woning bedraagt dat doorgaans 1 kW per 10 vierkante meter.

ERP richtlijn verwarming en condensatieketelNieuwe wetgeving

Dit moet je ook weten over condensatieketels: vanaf 26 september 2015 is de nieuwe ErP-richtlijn in voege die installateurs verplicht om je een productlabel te bezorgen bij de plaatsing van een verwarmingsketel. Dat label informeert je over de energieprestaties van je installatie.