Centrale verwarming met convectoren: de energievriendelijke oplossing

Centrale verwarming met convectoren: de energievriendelijke oplossing
Binnenkort staat de winter weer voor de deur, en zitten we graag knus en warm binnen. Daarom buigen we ons hier over de pro’s en contra’s van verschillende verwarmingstechnieken. Radiatoren of convectoren? Beide hebben hun voor- en tegenstanders.

Radiatoren versus convectoren

Voor de centrale verwarming in huis kiezen de meeste mensen voor radiatoren of convectoren. Vloerverwarming is ook een optie, maar valt vaak duurder uit. Het grootste verschil tussen radiatoren en convectoren zit hem in hun werking. Radiatoren werken met stralingswarmte (het Latijnse woord radius betekent straal). Voorstanders zijn van mening dat die stralingswarmte behaaglijker aanvoelt dan de convectiewarmte van convectoren. Maar laat dat geen reden zijn om niét voor convectoren te kiezen; zij hebben namelijk weer andere troeven in huis. Wat dacht je bijvoorbeeld van het argument dat ze energiebesparend zijn? Integra+-Ramo-_-elektrische-verwarming En dat is niet het enige voordeel. Convectoren zorgen voor een veel gelijkmatigere verwarming van de ruimte dan radiatoren. Dat heeft te maken met het principe van convectiewarmte: warme lucht stijgt op uit de convectoren en verwarmt zo de koude lucht in de ruimte. Op die manier wordt de warmte over de hele oppervlakte verdeeld.

Centrale verwarming in je interieur geïntegreerd

Een vaak gehoorde verzuchting wanneer het gaat over radiatoren: “Ze passen niet mooi bij mijn interieur!” Welnu, ook dat probleem kan je aanpakken door te kiezen voor centrale verwarming met convectoren. Die zijn namelijk makkelijker te integreren in je interieur, omdat enkel het rooster aan de bovenzijde nodig is om warmte te verspreiden. Inbouwbare vloerconvectoren zijn dus een optie voor wie liever heeft dat verwarmingselementen onzichtbaar zijn in de woning. INTEGRA - elektrische verwarming met radiatoren Convectoren worden tegenwoordig ook wel Low H²O-warmtewisselaars genoemd, omdat hun waterinhoud veel minder groot is en ze uitgerust zijn met een groot aantal ribben die een grote oppervlakte vormen voor de warmteverspreiding. Ze reageren sneller op de temperatuur in de kamer en zijn bijgevolg erg zuinig in gebruik. In een woning die moet voldoen aan de huidige isolatienormen zijn convectoren dus perfect op hun plaats!