Bespaar energie dankzij de temperatuurregeling van je centrale verwarming

Bespaar energie dankzij de temperatuurregeling van je centrale verwarming
Je verwarming aan laten staan wanneer je weg bent of slaapt? Dat is natuurlijk geen goed idee. Vandaag bestaan er verschillende manieren om de temperatuur in je woning te regelen. Met de juiste temperatuurregeling bespaar je zelfs tot 15% energie! En dat komt niet alleen je energiefactuur ten goede, het is ook positief voor het milieu. Ontdek hier hoe je de warmtegraad van je centrale verwarming regelt.

Temperatuurregeling van je cv

TemperatuurregelingDe thermostaat neemt de temperatuurregeling van de centrale verwarming op zich. Er zijn echter verschillende soorten thermostaten op de markt, waardoor het soms moeilijk is om de beste keuze te maken. Meestal is de thermostaat gebaseerd op een ruimtetemperatuurregeling en/of een weersafhankelijke regeling. Combineer je een thermostaat met een buitenvoeler? Dan is een weersafhankelijke regeling van je ketel mogelijk. Een buitenvoeler is een klein doosje dat je op je gevel plaatst en constant de buitentemperatuur meet. Op die manier reageert je centrale verwarming sneller op temperatuursveranderingen, waardoor je je woning zuiniger verwarmt.Kamerthermostaat Kies je daarentegen voor een kamerthermostaat of ruimtethermostaat? Dan wordt de temperatuur via een binnentemperatuurvoeler of compensatievoeler geregeld op basis van de temperatuur in een referentiekamer, meestal de woonkamer. Wanneer er een groot verschil is tussen de binnentemperatuur en de ingestelde temperatuur, wordt enkel de binnenvoeler nog als kamerthermostaat gebruikt.

Thermostatische kranen

TemperatuurregelingDe beste combinatie? Een ruimtethermostaat en thermostatische kranen. De thermostatische kranen regelen de specifieke behoeften van elke kamer. Plaats wel je thermostatische kranen niet in dezelfde ruimte als je kamerthermostaat, zodat ze elkaar niet tegenwerken. De ruimtethermostaat meet temperatuurschommelingen en start of stopt de verwarming als het warmer of kouder wordt. Daarnaast kun je met de kamerthermostaat ook instellen wanneer de verwarming minder hard moet draaien. ’s Nachts moet de temperatuur van je woning namelijk niet hoog zijn. Je kiest dus het best voor een digitale thermostaat met minstens twee programma’s: een voor overdag en een voor ’s nachts. Met een digitale thermostaat kun je zelfs voor elke weekdag een ander temperatuurscenario instellen.