Aan deze Europese normen moet een warmtepomp voldoen

Aan deze Europese normen moet een warmtepomp voldoen
Warmtepompen wekken warmte op uit natuurlijke energiebronnen: ze zetten de warmte van de aarde of de lucht om in energie voor je boiler of verwarming. Sinds januari 2013 gelden nieuwe Europese normen voor warmtepompen. Als een warmtepomp niet voldoet aan de strenge minimumcriteria wat betreft het rendement, dan mag ze niet ingevoerd worden in de Europese Unie. Deze richtlijn, de ErP (Energy related Products) wil een zo duurzaam mogelijke bouw- en levensstijl voor zoveel mogelijk Europeanen stimuleren.

Topklasse in Europa

Een warmtepomp moet zo efficiënt zijn dat ze minstens een A+ label haalt, anders krijgt ze geen CE-markering en mag ze dus niet ingevoerd worden in de EU. Minder rendabele warmtepompen worden dus uit de hele Europese Unie gebannen. Wie over een efficiënte warmtepomp beschikt, zal dit voelen in het stroomverbruik: een hoger rendement brengt een lagere energiekost met zich mee. Ook de consument heeft met andere woorden baat bij deze Europese maatregel. De milieubewuste consument ziet de terugverdientijd van zijn investering alleen maar dalen!

Wat als mijn bestaande warmtepomp niet voldoet aan de Europese norm?

Je hoeft je niet meteen grote zorgen te maken als je huidige warmtepomp (nog) niet voldoet aan deze strenge Europese norm. Op een bestaande warmtepompinstallatie is de continuïteitsbescherming van toepassing. Zolang je warmtepomp blijft functioneren, is er met andere woorden geen vuiltje aan de lucht. Pas als er een defect ontstaat in een onderdeel van de pomp, moet je dat onderdeel vervangen door een wisselstuk dat wel aan de Europese regelgeving voldoet. Wie al voor 2013 investeerde in duurzame technologie in huis, hoeft dus niet onmiddellijk maatregelen te treffen.