Nieuwe verwarming voorzien? Dit zijn ecologische opties

Wil je je huis ecologisch verwarmen? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Dat zonnepanelen al een tijdje uit de picture zijn verdwenen, is bekend. Gelukkig zijn er een aantal volwaardige alternatieven die hoog scoren op de ecologische en economische ladder. We zetten er drie op een rijtje.

Een warmtepomp: goed voor milieu en portemonnee

Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, de lucht of het water en zorgt voor de
verwarming van je woning en voor sanitair warm water. Warmtepompen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten: lucht-water, lucht-lucht, grond-water en water-water. Welke je het best kiest, hangt af van je budget en je energiebehoefte. Raadpleeg een specialist met kennis van zaken vooraleer je tot een aankoop overgaat en hou zeker de terugverdientijd in het oog.

Tip: check zeker de premies voor warmtepompen. Zo kun je een deel van de investering recupereren.

De troeven van zonnecollectoren

Zonnecollectoren vangen de warmte van de zonnieuwe verwarming op en passen perfect in het plaatje van de hernieuwbare energie. Ze worden net zoals zonnepanelen op het dak geplaatst en zijn verbonden met een zonneboiler. Zonnecollectoren worden vaak gebruikt voor warm water in de badkamer en de keuken, maar kunnen je woning ook verwarmen. Milieuvriendelijkheid en energiebesparing gaan ook hier hand in hand. Met een zonnecollector kun je tussen 15 en 25 procent op je energiefactuur besparen.

Nieuwe verwarming? Ga voor een pelletkachel

Pellets zijn cilindervormige houtdeeltjes en vormen de brandstof van pelletkachels. Ze zijn goedkoper, milieuvriendelijker en veel compacter dan houtblokken. Een pelletkachel kun je met het blote oog niet onderscheiden van een houtkachel, maar je merkt het dus wel in je portemonnee.

Pelletkachels zijn bovendien in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Je kunt ze in de muur laten inbouwen of vrijstaand in je woning plaatsen.

 

11/05/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?