Verplicht ventileren: de normen en eisen van ventilatie

Verplicht ventileren: de normen en eisen van ventilatie
Wist je dat je bij nieuwbouwwoningen en bij verbouwingen vaak verplicht bent om een ventilatiesysteem te installeren? De overheid legt aan bouwheren regels en normen rond ventilatie op, en schrijft boetes uit indien ze zich niet aan de voorschriften houden. Laten we de normen en eisen rond ventilatie eens onder de loep nemen.

Waarom verplicht ventileren?

Je vraagt je misschien af waarom de overheid het installeren van een ventilatiesysteem verplicht. Regelmatig de ramen open zetten zou toch voldoende moeten zijn? Niets is minder waar! Binnenlucht is ongezonder dan buitenlucht en zelden zet men de ramen en deuren voldoende open om die ongezonde lucht buiten te krijgen. Bovendien worden woningen steeds energiezuiniger en dus ook steeds luchtdichter gebouwd, waardoor een goed ventilatiesysteem nog belangrijker wordt.

Ventilatienormen: twee doelen

De ventilatienormen die de overheid oplegt, hebben twee doelen: een goed ventilatiesysteem moet zowel vochtige lucht afvoeren als frisse lucht naar binnen brengen. Op manier worden zowel de woning als de bewoners beschermd.
  • De lucht uit vochtige ruimtes als de badkamer, de keuken, de wc en de wasplaats moet worden afgevoerd om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen.
  • Leefruimtes (living, slaapkamer en bureau) krijgen constant verse lucht toegevoerd, zodat ongezonde binnenlucht niet te lang blijft hangen.

Wat houdt de ventilatienorm precies in?

De ventilatienorm legt vast hoeveel lucht je moet aan- en afvoeren in je woning. De basisregel ligt op 3,6 kubieke meter per uur per vierkante meter. Daarnaast zijn er ook specifieke regels per leefruimte, die je terugvindt op de website van Vlaanderen.be. De wet stelt daarbij dat je mag kiezen tussen natuurlijke of mechanische ventilatie, of een combinatie daarvan.

Ventilatie verplicht bij nieuwbouw, niet bij renovatie

Bij een nieuwbouw woning moeten alle ruimtes voldoen aan de ventilatienormen. De enige uitzondering hierop zijn de garage, de zolder en de berging. Bij een renovatie ligt de zaak iets anders: als je ramen vervangt, moeten de aanvoerruimtes (living, slaapkamer en bureau) waarin je de nieuwe ramen plaatst, voldoen aan de ventilatienormen. Voor vochtige ruimtes, waar de lucht moet worden afgevoerd, is de norm enkel van toepassing voor nieuw bijgebouwde ruimtes.