Op naar een goede luchtkwaliteit in de woning!

Op naar een goede luchtkwaliteit in de woning!
Een goede luchtcirculatie is essentieel voor een goede luchtkwaliteit in de woning en is een must voor een goede gezondheid van de bewoners. Door de nieuwste isolatietechnieken zijn onze hedendaagse huizen minder goed verlucht dan voorheen. Goede dagelijkse gewoontes en een aangepast ventilatiesysteem brengen opnieuw een goede verluchting en een efficiënte ventilatie naar onze woningen.

Betere isolatie… betere ventilatie... betere luchtkwaliteit

De nieuwe isolatietechnieken herleiden de warmteverliezen van onze woningen tot een minimum. De keerzijde van de medaille is de kans op een benauwde, vochtige en onprettig ruikende lucht in de binnenruimtes. De oplossing? Zorgen voor een verluchting zodat een goede luchtkwaliteit gegarandeerd wordt en de gezondheid van de bewoners niet geschaad kan worden.

Zo ventileer je jouw woning

Door een kamer te verluchten wordt niet enkel de lucht ververst, op die manier voer je ook overtollig vocht en vervuilende stoffen af. Een ruimte moet dus ademen en geventileerd worden om de gezondheid van de bewoners te garanderen. Als je geen mechanische ventilatie hebt, moet je enkele eenvoudige vuistregels respecteren voor een goede natuurlijke ventilatie: Zet ongeveer tien minuten per dag alle ramen van de woning open. Als het buiten niet te koud is, kan je ook ’s nachts de ramen op een kier zetten. Vergeet de verwarming wel niet uit te schakelen. Als er ventilatieroosters zijn in de ramen, moet je ze regelmatig schoonmaken. Plaats geen voorwerpen voor de roosters, zo wordt de luchtstroom niet gehinderd.

Mechanische balansventilatie

Tegenwoordig worden steeds meer woningen uitgerust met een systeem van mechanische balansventilatie. Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie is het meest efficiënte ventilatiesysteem. Naast een goede balansventilatie, zorgt dit systeem ervoor dat ongeveer 70% van de warmte in de woning gerecupereerd wordt.

Ecologische ventilatie

Om de ventilatie nog performanter te maken en de warmte te recupereren, kan je ook een grondwarmtewisselaar plaatsen. Dit is een ondergronds buizennetwerk dat in de tuin wordt aangelegd. De toegevoerde lucht kan 5 tot zelfs 10 graden voorverwarmd worden door de opname van warmte uit de bodem. De verse toegevoerde lucht zorgt voor een betere luchtcirculatie in huis en een aangename temperatuur het hele jaar door. Een grondwarmtewisselaar kan onafhankelijk geïnstalleerd worden of deel uitmaken van een ventilatie met warmterecuperatie. Tenslotte kan je ook door de juiste materialen voor de muren te nemen, bijdragen tot een betere ventilatie. Hout en keramiek zijn alvast aanraders.