Mechanische ventilatie in de praktijk

Mechanische ventilatie in de praktijk
De installatie en het onderhoud van een systeem voor mechanische ventilatie is het terrein van professionals. Toch is het belangrijk dat de gebruikers het systeem af en toe reinigen en nakijken om eventuele problemen op tijd op te sporen. Homeproved geeft enkele tips…

Een ventilatiesysteem installeren doe je met verstand

Om problemen te vermijden, is het belangrijk om een systeem voor mechanische ventilatie op de juiste plek te installeren. Eerst wordt de uitlaat verticaal geplaatst, zodat de frisse lucht zich goed kan vermengen met de omgevingslucht. Voorzie voldoende uitlaatkleppen en kies deze kleppen zorgvuldig uit om ruis te beperken. Zorg bij ventilatie met warmterecuperatie dat de buis voor luchtinvoer op minimum drie meter afstand geplaatst wordt van een riool, een drukke weg of een geurbron. Vermijd dat het ventilatiesysteem frisse lucht blaast net boven plekken waar je regelmatig zit, zoals boven een bureau of een bed. De beste plaats voor deze uitlaat is in een hoek of boven een meubel. Voor een optimaal resultaat, plaats je de afvoer van het systeem best in de buurt van een geurbron of vochtbron.

Mechanisch ventilatiesysteem onderhouden

Als je een systeem van mechanische ventilatie correct plaatst, vraagt het weinig onderhoud. Je kan het best elke twee jaar laten nakijken door een professional. Sommige onderdelen kan je ook zelf schoonmaken en controleren. Let er dus op dat deze onderdelen gemakkelijk toegankelijk zijn. Door de filters en de uitlaatkleppen van de keuken, de badkamer en de toiletten enkele keren per jaar te reinigen, zorg je voor een goede werking van de mechanische ventilatie. Filters van balansventilatie met warmterecuperatie moet je ongeveer elke de vier maanden stofzuigen en elk jaar vervangen. Check af en toe of er nog water in de sifon zit en voeg wat water toe indien nodig.

Continu ventileren

Het is belangrijk dat jouw woning 24 uur op 24 geventileerd wordt. Roosters in de muren, in de ramen of de kozijnen moet je nooit helemaal sluiten, zelfs niet in de winter. Ventilatiesystemen verwijderen enkel vieze lucht, met uitzondering van systemen met warmterecuperatie. De toevoer van frisse buitenlucht is essentieel om een efficiënte ventilatie te garanderen.