Gezonde lucht inademen dankzij verluchting in je badkamer

verluchting badkamer

In de badkamer kan vocht voor vervuilde lucht en andere onaangename problemen zorgen. Neem daarom het zekere voor het onzekere, en voorzie efficiënte verluchting in de vochtigste ruimte van het huis. En daar is meer voor nodig dan af en toe het raam openzetten …

Waarom ventilatie in de badkamer?

verluchting badkamerIn vochtige ruimtes zoals de keuken, het washok of de badkamer treedt soms condensatie op. En condens op de badkamerspiegel – net wanneer je je na het douchen wilt opmaken – is niet het enige nadeel dat daaraan verbonden is. Als de vochtdruppels op de ramen en de spiegel niet tijdig kunnen verdampen, zorgt dat voor vochtophoping in de badkamer en is er zelfs kans op schimmelvorming.

Mechanisch of natuurlijk verluchten?

Een goede verluchting is dus onmisbaar als je het binnenklimaat van je badkamer gezond en aangenaam wilt houden. Er zijn grofweg twee manieren om je badkamer te ventileren: op natuurlijke wijze of met een mechanisch ventilatiesysteem. In het laatste systeem heb je de keuze uit tal van ventilatormodellen voor je badkamer, van plafond- en muurventilatoren tot buisventilatoren die in de leidingen geïntegreerd worden. Veel ventilatiesystemen zijn trouwens standaard voorzien van een hygrostaat: een vochtmeter die aangeeft hoe hoog of laag het vochtgehalte in de ruimte is. Het systeem treedt daardoor enkel in werking wanneer het echt nodig is.

Natuurlijk verluchten kan door regelmatig de ramen en deur open te zetten, maar ook door ventilatieroosters te installeren waarlangs de vervuilde, vochtige lucht zich een weg naar buiten baant en frisse lucht aangevoerd wordt.

Vochtophoping voorkomen

verluchting badkamerWil je het risico op vochtproblemen in je badkamer voorkomen? Dat kan perfect, maar het vergt wel enige discipline. Het komt er namelijk op aan om regelmatig en grondig je badkamer te poetsen. Niet bepaald een aangenaam werkje, maar wel noodzakelijk om de vorming van schimmels en vochtplekken te vermijden. Want als je de neerslag van vocht op de badkamervloer of in de douche en het bad ongemoeid laat, kan het vocht zich daar nestelen. Samen met stof en vuil vormt het de typische zwarte vlekken, die je in de voegen van de badkamertegels weleens aantreft.

Geef je badkamer dus minimaal één keer per week een grondige poetsbeurt met een krachtig schoonmaakmiddel, zodat vocht en vuil zeker geen kans krijgen om zich hardnekkig aan je tegels of vloer vast te hechten. En geniet vervolgens van een kraaknette, gezonde badkamer!

 

08/09/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?