Een ventilatie systeem, waarvoor dient het?

Een ventilatie systeem, waarvoor dient het?
We weten vandaag hoe belangrijk het is om een woning goed te verluchten, in die mate dat de wet verplicht om een ventilatie systeem te plaatsen in nieuwbouw woningen. Waarom zetten we niet gewoon een raam open? En hoe zit het met de isolatie? Kunnen we isolatie plaatsen in een bestaande woning? Homeproved zoekt het uit!

Waarom zou je niet gewoon een raam open zetten?

Een raam open zetten tijdens de winter zal de lucht gedurende een korte periode verversen, over het algemeen niet langer dan 15 tot 30 minuten. Maar de hoeveelheid lucht die binnenkomt ligt wel 15 tot 30 keer hoger dan de lucht die nodig is om jouw ruimte te verluchten. Je moet een raam bovendien regelmatig open zetten om de 20m3 verse lucht per uur te bereiken die nodig is om een gezond binnenklimaat in de woning te bekomen. Weet ook dat er heel wat toxische stoffen in jouw woning zitten, dus het is beter om niet te veel lucht in een keer in te ademen. Ook in je ijskast, de verf aan je muren, de schoonmaakproducten en de boenwas op je meubels zitten giftige stoffen, dus verluchten is de boodschap. Bovendien veroorzaakt een open raam grote warmteverliezen en je verhoogt het risico op inbraak of insijpelend vocht. Wie heeft er nog nooit een raam laten op staan toen het begon te stortregenen, met alle gevolgen van dien? Een ventilatie systeem blijft dus de beste oplossing om van een gezond binnenklimaat te genieten, zonder risico’s en met respect voor het milieu.

Ventilatie systeem en isolatie, onafscheidelijk

Een familie van vier personen verbruikt ongeveer 11,5 liter water per dag: ademhaling, keuken, douche, schoonmaken,… Wist je dat het verwarmen van een vochtige ruimte meer energie vraagt dan de verwarming van een goed geventileerde ruimte? De waterdeeltjes in de lucht zijn heel wat moeilijker om op te warmen dan lucht zelf. Het resultaat? Jouw energiefactuur gaat naar omhoog, eens te meer als je af en toe het raam open zet. Ventilatie is dus een noodzakelijke aanvulling voor elke goed geïsoleerde woning.

Thuis een ventilatie systeem installeren

Het is perfect mogelijk om een ventilatie systeem in een bestaande woning te plaatsen. Je kan roosters in je ramen aanbrengen, wat altijd een goedkopere oplossing is dan een installatie in de muren. Voor een mooi en discreet resultaat, kies je best voor ventilatieroosters in dezelfde kleur dan jouw raamwerk. Maar ventilatie filtert de geluiden niet. Als je in het centrum van een stad woont of in de buurt van een luchthaven of station, dan heb je misschien veel last van straatlawaai. In dat geval raden we je aan om akoestische isolatie roosters te plaatsen, die het geluid verzachten.

Een ventilatie systeem voor elke ruimte

De ventilatie-eisen verschillen afhankelijk van de ruimte:
  • Voor vochtige ruimtes: men kiest meestal voor een mechanisch ventilatie systeem;
  • De kelder en de garage moeten absoluut geventileerd worden: plaats verluchtingsroosters in de muur of integreer ze in jouw ventilatie systeem;
  • In de minst kritieke ruimtes (salon, slaapkamer, eetkamer,…) kan een eenvoudig systeem van natuurlijke ventilatie volstaan.