Alles wat je moet weten over balansventilatie

Alles wat je moet weten over balansventilatie
We isoleren onze woningen almaar beter. Da’s natuurlijk een goeie zaak voor het milieu en onze portemonnee – en het is ook gewoon wettelijk verplicht – maar jammer genoeg vaart onze gezondheid er minder wel bij. Omdat er nagenoeg geen gaten en kieren meer zijn in onze woningen, is er weinig verse luchttoevoer en blijft gebruikte lucht lang binnen hangen. Om die reden eist de overheid dat je naast een uitstekende isolatie ook een efficiënt ventilatiesysteem plaatst. Heel wat mensen kiezen bewust voor een ventilatiesysteem D, ook bekend als balansventilatie of ventilatie met warmteterugwinning.

Wat is balansventilatie?

BalansventilatieVentilatiesysteem D of balansventilatie is het neusje van de zalm op het gebied van ventilatiesystemen. Deze manier van ventileren is namelijk volledig geautomatiseerd: verse lucht wordt automatisch in de woning gezogen en gebruikte, vochtige en met schadelijke stoffen belaste lucht en geurtjes worden automatisch afgevoerd, zodat de luchtcirculatie te allen tijde perfect in evenwicht is. Vandaar dus ‘balans’-ventilatie.

Voordelen van een ventilatiesysteem D

Behalve een perfecte luchtcirculatie, gaat balansventilatie ook gepaard met een ander groot voordeel: warmteterugwinning. De warmte van gebruikte lucht wordt gerecupereerd om aangevoerde lucht op te warmen, zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Een ventilatiesysteem D biedt trouwens ook een meerwaarde op esthetisch vlak. Je hebt geen ventilatieroosters in je ramen of gevel nodig om van dit ventilatiesysteem te kunnen genieten.

LuchtkwaliteitIs balansventilatie voor iedereen weggelegd?

‘Klinkt goed, doe mij er maar zo eentje!’, denk je nu vast. Toch is een ventilatiesysteem D niet voor elke woning ideaal. Is je woning niet geïsoleerd volgens de huidige normen? Dan is balansventilatie helaas weinig rendabel en investeer je het best eerst in extra isolatiewerken. Is je woning wel uitstekend geïsoleerd? Dan is balansventilatie zeker het overwegen waard, maar hou rekening met het prijskaartje. Een ventilatiesysteem D is duurder dan een ventilatiesysteem C – natuurlijke luchttoevoer in combinatie met mechanische afvoer – al bespaar je dankzij de warmteterugwinning op termijn natuurlijk flink wat op je verwarmingskosten.