Veiligheid op de werf: tips, tricks & regelgeving voor een veilige verbouwing

Veiligheid op de werf: tips, tricks & regelgeving voor een veilige verbouwing

Vallende stenen, machines, putten... Op de werf loop je heel wat risico’s. Om je correct te beschermen tegen die gevaren, werk je het best met het juiste beveiligingsmateriaal en is een nauwgezette opvolging van voorschriften essentieel voor je veiligheid. In dit artikel geven we je de belangrijkste do's & don'ts mee.

Wettelijke veiligheidsnormen voor je werf

Om de werken op jouw werf te laten verlopen is een veiligheidscoördinator verplicht van zodra er meer dan 1 aannemer aan het werk zal zijn, tegelijk of apart, zelfstandig of niet.

veiligheid teken

Wie mag de veiligheidscoördinator worden?

Om veiligheidscoördinator van een werf te zijn moet je ervaring en beroepskennis hebben. Wie dat mag zijn hangt dus af van het bouwproces en de aard van de werken. Voor werven kleiner dan 500 m² geldt een minder strenge regeling. Hier kan de architect of de aannemer zelf de rol van veiligheidscoördinator opnemen.

Uitrusting op de werf

Iedere klus vereist andere specifieke bescherming, maar risico's zijn er altijd. Daarom is het aangeraden om altijd veiligheidsschoenen en een helm te dragen.

veiligheidsschoenen en helm

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Om je eigen veiligheid te garanderen draag je steeds een PBM (= Persoonlijk Beschermingsmiddel) tijdens het werken. Zo minimaliseer je het risico op gevaren van buitenaf. Afhankelijk van de taak die je zal uitvoeren op de werf kies je voor de bijpassende bescherming. Dat kan gaan van oog- en gehoorbescherming tot voetbescherming.

Comfort op de werf

Voor eigen comfort raden we je aan te kiezen voor een kwalitatieve werkbroek. Een werkbroek met verschillende zakken maakt dat je al jouw verbouwmateriaal steeds bij je hebt. Denk dan aan je meetlat, potlood, veiligheidsbril en zelfs enkele machines.

kast vol werkmateriaal

Het juiste materiaal

Ten slotte maakt het juiste materiaal het werk niet alleen lichter, het zorgt ook voor meer veiligheid. De juiste tool voor de job maakt dat je veiliger kan werken.

We raden dan ook aan om je goed te informeren. Vaak kan je de juiste tools huren bij je leverancier of bij een derde partij.

Tips voor een veilige werf

1)    Draag de juiste werkkledij

De juiste werkkleding, die je ook beschermt, is essentieel. Bescherm vooral je handen, die krijgen het hard te verduren. Daarnaast is een mondmasker erg handig. Er komt immers heel wat stof vrij tijdens de verbouwingen.

2)    Bescherm je ogen & oren

Je ogen en oren zijn heel belangrijke instrumenten. Vooral je ogen zijn gevoelig aan onmiddellijke schade. Je oren kunnen dan weer schade oplopen op lange termijn. Met de juiste bescherming vermijdt je problemen die je een heel leven meedraagt.

asbestcontrole

3)    Dubbelcheck op asbest

In heel wat oude woningen zit nog asbest verwerkt. Doe de check vooraleer je aan de sloop of verbouwingswerken begint. Deze stof is gevaarlijk en kankerverwekkend. Een grondige controle & eventuele verwijdering loont (en is verplicht).

4)    Zorg voor de juiste focus

(Ver)bouwen is uitputtend. Je slaapt minder, put je lichaam uit en dan durf je al eens minder geconcentreerd aan de slag te gaan. Net dan gebeuren de meeste ongelukken op de werf. Om die te vermijden raden we aan om regelmatig pauzes in te lassen & niet alleen te werken.

5)    Zorg voor een ordelijke werf

Een werf durft al eens een rommeltje te worden. Uitspraken als “Dat ruimen we straks wel op” zorgen dan ook voor extra (val)gevaar. Door je werf ordelijk te houden minimaliseer je gevaren op jouw werf.