Wooninspiratie om tot op hoge leeftijd thuis te blijven wonen, in stijl!

Wooninspiratie om tot op hoge leeftijd thuis te blijven wonen, in stijl!

Misschien duurt het nog een aantal jaren, maar eens komt de tijd dat je na moet gaan denken of je eigen woning geschikt is om er veilig te blijven wonen wanneer je ouder wordt. Vrijwel iedereen wordt op hogere leeftijd geconfronteerd met een aandoening of lichamelijke klachten die met ouderdom gepaard gaan.

Zo wordt het steeds lastiger om nog vrij door je eigen huis te kunnen bewegen. Toch willen mensen bijna altijd niets liever dan thuis blijven wonen. Daar is het immers vertrouwd, met de mensen en spullen om je heen die je gelukkig maken. Een verhuizing is dan niet iets waar je op zit te wachten.

Gelukkig is het tegenwoordig heel goed mogelijk om de woning aan te passen, waardoor deze ook door iemand met lichamelijke beperkingen prima te gebruiken blijft. Een goede tip: wacht niet tot het zover is. Er bestaan namelijk veel stijlvolle woningaanpassingen die niet opvallen, maar wel zorgen voor een toekomstbestendige woning!

Het huis van de toekomst

De moderne woning begint steeds meer te lijken op het droombeeld van ‘het huis van de toekomst’ dat we tientallen jaren geleden al hadden. Slimme technologische oplossingen denken inmiddels met de bewoner mee: gordijnen openen en sluiten automatisch op basis van de lichtsterkte buiten, de voordeur opent eenvoudig via een tablet en de thermostaat kent precies uw gewoonten, zodat het altijd aangenaam warm in huis is. Zelfs een doktersconsult op afstand behoort tot de mogelijkheden. Ook levensmiddelen worden na een bestelling op internet eenvoudig thuisbezorgd. Een huis uitgerust met domotica is dus het huis van de toekomst!

Slimme aanpassingen voor meer wooncomfort op hoge leeftijd

Het mooie van moderne hulpmiddelen is dat ze zeer onopvallend kunnen worden gemonteerd. De woning wordt als het ware ‘slim’ gemaakt, waardoor veel van de dagelijkse zaken automatisch wordt gedaan. Daarnaast spelen aanpassingen die het risico op vallen aanzienlijk verkleinen een grote rol. Met deze aanpassingen wordt een woning klaargemaakt om er tot op hoge leeftijd veilig en comfortabel te blijven wonen:

  • Antislipvloer in de douche en het toilet
  • Moderne inloopdouche zonder drempels
  • Opvangbak voor de post (voorkomt bukken)
  • Wifi-lampen die via de tablet of smartphone worden bediend
  • Verlichtingssensoren zorgen ervoor dat het licht ’s nachts automatisch aangaat
  • Koken op een inductiekookplaat
  • Plankjes vervangen door soepele lades en geen bovenkastjes meer in de keuken
  • Moderne kranen met temperatuurregeling, met één greep licht te bedienen
  • Drempels in huis verwijderen
oudere man met tablet voor domotica

Minder subtiele woningaanpassingen?

Door bovenstaande woningaanpassingen door te voeren, is een woning vaak al goed geschikt om langer thuis te blijven wonen. De meeste veranderingen zijn zelfs niet eens zichtbaar! Toch is het soms ook noodzakelijk om minder onopvallende hulpmiddelen te monteren. Bij ouderen zijn dat vooral het monteren van een douchestoel, handgrepen, een verhoogde toiletzitting en voor mensen die moeite krijgen om de trap nog op en af te komen: een traplift.

Een traplift zorgt ervoor dat het huis volledig toegankelijk blijft. Voor de montage van een traplift is overigens geen grote verbouwing noodzakelijk. Een traplift wordt op de trap gemonteerd. Er hoeft zelfs niet eens in de muur geboord te worden. En er is nog meer goed nieuws! Waar een traplift vroeger een dure aanschaf was, is een gebruikte traplift een veel voordeliger alternatief. Net zo goed en net zo betrouwbaar. Een interessante optie dus!