Extra veilig wonen dankzij domotica

Extra veilig wonen dankzij domotica
De wereld van elektronica is continu in beweging. Ook domotica is mee gegroeid. In dit artikel nemen we de essentiële domotica voor een veilig huis onder de loep. Veilig wonen dankzij domotica, dat doe je zó:

Brandalarmen en CO-melders

Domotica veilig wonenIn 2014 vielen er 69 slachtoffers door woningbrand en 22 slachtoffers door CO-vergiftiging, en dat terwijl er al jarenlang domoticatoepassingen bestaan die deze gevaren kunnen voorkomen. CO-melders, bijvoorbeeld, waarschuwen de bewoners op hun gsm of tablet wanneer er iets mis is met de CO-waarden in huis. Op die manier kun je CO, een stille moordenaar, betrappen voor hij slachtoffers maakt. De moderne brandalarmen gaan zijn eveneens onmisbaar in hedendaagse woningen. Ze gaan heel wat verder dan klassieke alarmsystemen. Zo kun je instellen dat de alarmcentrale alle familieleden en zelfs de brandweer opbelt in geval van brand.

Inbraak voorkomen dankzij domotica

Camera’s

Camera’s zijn de laatste jaren beter én goedkoper geworden. Een beveiligingscamera kan niet enkel een inbreker betrappen, maar schrikt inbrekers ook af. Camera’s vormen daardoor de ruggengraat van een inbraakveilig huis. Welke beveiligingscamera koop je het best? De kwaliteit van het beeld kan sterk verschillen tussen de prijscategorieën. Daarom is het belangrijk om je bij een aankoop goed te informeren. Doe desnoods een kleine vergelijkende test. Het belangrijkste criterium: gezichten kunnen herkennen.

Domotica veilig wonenSloten

Sleutel kwijt? Of wil je de poetshulp kunnen binnenlaten wanneer je niet thuis bent? Voor particulieren zijn er allerlei codesystemen op de markt. Je stelt eenvoudigweg in wanneer de poetshulp haar code kan gebruiken en wanneer de tuinier mag binnenkomen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je de codes goed beheert. Het laatste snufje zijn deuren die openen als je je in de buurt begeeft met je smartphone. De deuren openen voor je wanneer je nadert en sluiten achter je wanneer je opnieuw vertrekt. Ook dit systeem kun je makkelijk gebruiken om de poetshulp of iemand anders op bepaalde uren binnen te laten. Alles gebeurt via een app op je smartphone.

Automatisatie

Ten slotte zijn er nog de algemene automatisaties. Een algemeen domoticasysteem bestaat meestal uit kleine ‘blokjes’ die tussen het toestel en de energiebron worden geplaatst, of gewoonweg in een stopcontact. Je kunt hiermee de rolluiken bedienen of de vaatwasser vanop afstand aan- en uitschakelen. En dat allemaal via je smartphone of tablet. Zo hou je makkelijk een oogje in het zeil, ook wanneer je niet thuis bent. Domotica veilig wonen