Kooien en ladders: wanneer is een kooiladder noodzakelijk?

witte kooiladder van onderuit

Je ziet het niet alleen in films over New York, maar ook in je eigen stad: kooiladders. Die gevelladders zitten aan de buitenkant van een gebouw en dienen als brand- en vluchtladder. Ook als je vaak op het dak moet zijn, bijvoorbeeld om je aircosysteem te controleren, worden vaak kooiladders gebruikt. Maar wanneer zijn die eigenlijk verplicht? En waarmee moet je zeker rekening houden? Je ontdekt het in dit artikel!

Wanneer is een kooiladder verplicht?

Verplichte valbeveiliging bij werken op hoogte

Wanneer is een kooiladder eigenlijk verplicht? Dat is eenvoudig: vanaf dat een trap of ladder hoger is dan 2,5 meter, moet je zorgen voor valbeveiliging. Dat is hoog genoeg om je hoofd niet te stoten wanneer je eronderdoor loopt en laag genoeg om nog geen te ernstige letsels op te lopen.

Opgelet: zorg ervoor dat je kooi gemaakt is van robuust materiaal dat niet roest. Denk aan aluminium of gegalvaniseerd staal. Een roestige kooiladder kan voor zeer ernstige ongelukken zorgen!

gele kooiladder aan witte woning
Een kooiladder zul je vooral terugvinden in rijhuizen, appartementen en hoge bedrijfsgebouwen.

Extra zaken om rekening mee te houden

Je kooiladder moet dus beginnen op een hoogte van ongeveer 2,5 meter. Maar dat is niet de enige verplichting waarmee je rekening moet houden:

  • De kooi steekt minstens 1,1 meter boven de dakrand uit. Anders zou je jezelf nog moeten optrekken aan het platte dak, en dat is uiteraard allesbehalve veilig.
  • De leuningen aan de zijkant van de kooiladder loopt minstens 1,5 meter door, zodat je comfortabel op het dak geraakt.
  • De bovenkant van de kooiladder is afgesloten door een zelfsluitend veiligheidspoortje. Zo valt niemand per ongeluk in de kooiladder.
ladder aan dak
Bovenaan loopt de leuning van je ladder het best nog even door, zodat je eenvoudig op en af de ladder kunt klimmen.

Afsluitbare kooiladders voor extra veiligheid

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat iedereen die voorbijkomt je kooiladder opklimt. Zeker als je ladder op een openbare weg uitkomt, wordt die vaak afgesloten voor onbevoegden. Hoe? Er zijn twee mogelijkheden:

  1. De onderkant afsluiten met een hek.
  2. Onder de kooiladder, die dus pas op 2,5 meter moet beginnen, geen andere vaste ladder te zetten. Zo is je ladder alleen met een extra hulpmiddel toegankelijk.
impressionante ladder aan bedrijfsgebouw

Dankzij die afsluiting ben je er zeker van dat je ladder niet zomaar betreden zal worden door voorbijgangers.

21/08/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?