Een draadverbonden of draadloos alarmsysteem?

Alarmsystemen zijn zeer doeltreffend om een huis tegen inbraak te beschermen. Maar moet je kiezen voor een draadloos alarmsysteem of opteer je toch beter voor een draadverbonden systeem?

De werking van een alarmsysteem

Een alarmsysteem bestaat uit een alarmcentrale die verbonden is met bewegingsdetectors die op strategische plaatsen geïnstalleerd worden. Wanneer een detector een verdachte beweging registreert, stuurt deze een alarmsignaal naar de centrale, via en bedradingnetwerk of via radiogolven. De centrale analyseert de data en zorgt ervoor dat een sirene afgaat of lichten aanspringen in geval van nood. De alarmcentrale kan ook via de telefoon een beveiligingsbedrijf of een familielid of vrienden verwittigen.

De alarmcentrale

De alarmcentrale bevindt zich vaak in de buurt van de inkomdeur. Je plaatst het systeem best op een strategische plek die niet al te toegankelijk is voor inbrekers, zoals een afgeschermde ruimte, want inbrekers proberen meestal om de alarminstallatie uit te schakelen van zodra ze binnen zijn. In geval van inbraak registreren de meeste moderne alarmcentrales precies wat er gebeurd is tijdens jouw afwezigheid.

Een alarmsysteem wordt meestal ingeschakeld via een klein toetsenbord of via een stemopdracht. Je kan zelf de tijd inschakelen die je nodig hebt om jouw woning te verlaten voor het alarm afgaat.

Om een alarm uit te schakelen, moet je gewoon een code ingeven, een kaart of een sleutel gebruiken. Er bestaan ook centrales die je van op afstand kan bedienen met afstandsbediening, wat heel praktisch kan zijn als je niet uit jouw wagen wil komen.

Draadloos alarm?

De alarmcentrale en de detectoren kunnen verbonden worden via bedrading of via radiogolven.

Draadverbonden alarmsystemen bieden het voordeel dat ze betrouwbaar zijn, maar hun installatie kan complex en lastig zijn. Daarom doe je beter beroep op een vakman, maar dat is dan weer duurder. De keuze voor dit alarmtype is vaak duurder.

Een draadloos alarm biedt een handige oplossing, want iedereen kan het systeem gemakkelijk en snel installeren. Het nadeel van dit soort alarm is dat het systeem minder betrouwbaar is, zelfs als de technologie er de laatste jaren aanzienlijk op vooruit is gegaan. Dit type alarm kan altijd onverwacht afgaan, er bestaat meer kans op storingen en de radiogolven kunnen moeilijk door alle bouwmaterialen heen. Maar dat verhindert niet dat draadloze alarmsystemen steeds meer succes kennen dankzij hun eenvoudige installatie en goedkopere aankoopprijs.

Tip: voor welk system je ook kiest, zorg dat je kwaliteit boven de prijs stelt. Het is belangrijk dat jouw alarmsysteem aan de veiligheidsnormen beantwoordt. Laat je dus voldoende informeren!

27/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?