Beveiliging in huis: 4 waardevolle tips

In België stijgt het aantal inbraken de laatste tijd aanzienlijk. Volgens de statistieken gebeurt er ongeveer om de zes minuten een inbraak. Door je woning goed uit te rusten, kan je de inbraken beperken. Inbraakpreventie omvat vele aspecten: een alarminstallatie, ramen en voordeuren inbraakveilig maken,… We zetten een aantal tips op een rijtje om de beveiliging in huis te verbeteren.

Beveiliging in huis: goede gewoontes in acht nemen

Inbraakpreventie is gebaseerd op het respecteren van een aantal veiligheidsmaatregelen maar ook gewoon op het in acht nemen van een aantal goede gewoonten. Het leidt tot niets wanneer je een inbraakwerende deur hebt als je ze niet goed afsluit of een alarmsysteem dat niet op het juiste moment  afgaat. Om te beveiliging in huis te verhogen, is het dus in de eerste plaats van belang om een aantal goede gewoontes te volgen.

Wanneer je je huis verlaat, doen dan alle deuren op slot en zorg ervoor dat je huis een bewoonde indruk geeft. Je kan bijvoorbeeld een lamp laten branden. Vermijd wel om ’s nachts licht te laten branden want dat kan verdacht overkomen. Ideaal is om een timer te gebruiken waarmee je kan programmeren wanneer je lampen moeten aanspringen en uitgaan. Als je voor lange tijd afwezig bent, vraag dan aan iemand om regelmatig je brievenbus te lichten, laat je telefoonlijn omleiden en maak niet openbaar (bijvoorbeeld via Facebook) dat je afwezig bent.

Beveiliging in huis dankzij een inbraakwerende deur

Het is van groot belang om een voordeur te plaatsen die voldoende stevig is. De huidige modellen zijn heel degelijk en inbraakwerend. Je kiest best voor een geblindeerde deur.

Een degelijk slot is onmisbaar als we het over inbraakpreventie hebben. Als je een veiligheidsslot met meerdere verankeringspunten plaatst, zet je een belangrijke stap om de beveiliging in huis op punt te stellen. Je verzekeringsmaatschappij zal je doorgaans ook vragen om dit type deur te plaatsen. Een stevig veiligheidscilinder vormt een bijkomend obstakel voor inbrekers.

Vergeet ook de andere deuren niet want inbrekers proberen dikwijls langs de achterdeur binnen te dringen. Zorg ervoor dat iedere deur voldoende beveiligd en degelijk is. Verder kan je kiezen voor een automatische garagepoort met een ingebouwd veiligheidssysteem.

Beveiliging in huis: kwaliteitsvolle ramen

Bij het kiezen van je ramen, kies je best niet de meest goedkope. Het is belangrijk om degelijke profielen te kiezen en verder handvatten met een veiligheidsslot. Er zijn ook ramen met dubbel gelaagd glas of geblindeerde ramen verkrijgbaar die moeilijk breekbaar zijn.

Beveiliging in huis dankzij een alarmsysteem

Ook al zijn al je ramen en deuren beveiligd, toch blijft een alarmsysteem nuttig om inbraakpogingen op te sporen en te signaleren. Een geluidsalarm blijft een heel doeltreffend middel en zorgt er in 90% van de gevallen voor dat de inbrekers op de vlucht slaan.

Tot slot goed om weten: wanneer je investeert in een betere beveiliging in huis, geniet je een aanzienlijke belastingvermindering.

16/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?