Baby in de badkamer? 4 tips voor een kindvriendelijke inrichting

Baby badkamer veiligheid

Als er een baby op komst is, denk je meteen aan de inrichting van de kinderkamer. Hoewel het natuurlijk belangrijk is dat je kind een eigen plek heeft om te slapen en (later) om te spelen, mag je de rest van het huis niet vergeten aan te passen aan zijn of haar komst. Ook de badkamer moet bijvoorbeeld veilig en perfect kindvriendelijk zijn. Hier lees je hoe je je badkamer babyproof maakt.

1. Een zachte vloer voor die kinderknietjes

Je kunt je wel inbeelden dat kruipen heel wat vraagt van de knieën en handen van een kind. Om het je zoontje of dochtertje zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken, kun je voor zachte vloerbekleding zorgen. In de badkamer leg je bijvoorbeeld een grote mat. Dat is voor jezelf natuurlijk ook aangenaam – gedaan met koude voeten na het douchen! Let er wel op dat je voor een antislipmat kiest die niet verschuift.

2. Baby in de badkamer? Stopcontactenbeveiliging is een must

Stopcontacten oefenen een bijzondere aantrekkingskracht uit op kleine kinderen. Ze staan voor kruipers op ooghoogte en nodigen enorm uit om aan te prutsen. In je badkamer krioelt het logischerwijs van die onweerstaanbare gevaarsdoosjes. Geen nood: je kunt stopcontacten afschermen met speciale plaatjes die verhinderen dat je kind er zijn vingertjes in stopt. Let wel op of je een plaatje koopt dat bedoeld is voor geaarde of ongeaarde stopcontacten.

Veiligheid in de badkamer3. Schoonmaakmiddelen en medicijnen: hoe hoger, hoe beter

De badkamer is de thuis van heel wat spullen die beter uit kinderhanden blijven, zoals giftige schoonmaakmiddelen en medicijnen. Bewaar deze gevaarlijke producten dan ook op een veilige plaats, bij voorkeur zo hoog mogelijk.

4. Maak je bad babyproof

Een ongeluk is gauw gebeurd, zeker in bad. Laat je kind er dan ook nooit alleen in achter – zelfs niet voor heel even. Verder hou je de volgende tips het best in het achterhoofd:

  • Installeer een thermostatische kraan zodat je de temperatuur optimaal kunt regelen. Zo’n kranen hebben bovendien een veiligheidsknop die de temperatuur blokkeert op 38°C.
  • Zorg dat je kind de warme kraan niet kan aanraken, bijvoorbeeld door een badkraanbeschermer te installeren. Of kies eenvoudigweg voor een mengkraan of thermostatische kraan waarvan het kraanlichaam niet warm wordt.
  • Leg een antislipmatje op de bodem om uitschuiven te voorkomen.

 

10/10/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?