Duurder maar ook beter: een vakman inschakelen of het zelf doen?

vakman schuurt hout

Als je aan ‘klussen’ denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan een schilderijtje ophangen of een lichtschakelaar vervangen. Je weet wel, die kleine taakjes die je gemakkelijk zelf doet. Doe-het-zelven is echter een pak minder eenvoudig als het over keuken- of badkamerrenovatie gaat: dat laat je het best aan een vakman over. Kost het meer? Ja, maar je krijgt dan ook meer in de plaats. Lees er in dit artikel alles over.

Keukenrenovatie door een deskundige

Bij een verbouwing van een keuken komt er heel wat kijken en heb je heel wat deskundigheid nodig. De gas- en waterleidingen, alsook de afvoer, moeten verlegd worden door een loodgieter, een elektricien moet de elektriciteit herleggen en nieuwe stopcontacten voorzien, een vloerder zorgt voor een nieuwe vloer … en dan hebben we het nog niet gehad over de afbraakwerken! Een uitgebreide klus die zelfs voor een handige en ervaren doe-het-zelver vaak een brug te ver is.

vakman snijdt plaats voor kookplaat uit
Een vakman weet perfect welke stap hij wanneer moet uitvoeren. Geen risico op ongelukken!

Om extra kosten en vooral onnodige ongelukken te vermijden, schakel je dus maar best een professional in. Die weet perfect wat er wanneer moet gebeuren, in welke volgorde en op welke manier. Zo is jouw keuken in no time geplaatst én gaat die nog eens jarenlang mee ook.

Heel wat (vak)werk in de badkamer

Ook in de badkamer zijn er heel wat werken nodig: water- en elektriciteitsleidingen verplaatsen, centrale verwarming aanpassen voor je design handdoekenradiator, tegelwerken voor je muur en vloer … Voor sommige zaken, zoals voor je inloopdouche, is zelfs speciale vakkennis verreist. Je moet immers weten waar je afvoergoot moet komen, hoe sterk de waterdruk moet zijn enzovoort. Iets wat voor een vakman allemaal logisch is!

vakman betegelt muur
Vochtproblemen vermijden? Schakel dan een professional in.

Professional versus doe-het-zelven

Om te vermijden dat dat er heel wat misgaat, denk aan iemand die geëlektrocuteerd wordt, water dat niet goed afloopt, tegels die schots en scheef staan … schakel je dus het best een professional in. Hoe? Vakmannen vergelijken gaat snel en gemakkelijk, en vooral: gratis!, via online bouwplatform Offrea.

Tegelmuur wordt afgebroken
Wat je wel zelf kunt doen? Je helemaal uitleven in de afbraakwerken!

Kan je dan helemaal niets zelf doen? Natuurlijk wel. Zo zijn de afbraakwerken het ideale klusje voor de doe-het-zelver. Je moet je meteen geen zorgen maken dat je iets zult breken: dat is toch de bedoeling ;-). Goed gereedschap is wel een echte must. Het juiste sloopgereedschap haal je bij Mastertools: of je nu voor elektrische tools gaat of niet, je vindt er koevoeten en slijptollen alsof het een lieve lust is. Afbreken maar!

Pssst: vergeet zeker die veiligheidsbril, werkhandschoenen en werkschoenen niet. Veiligheid voor alles!

24/10/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?