Thuis energie besparen met groene energie

Thuis energie besparen met groene energie
Sneeuw in de lente, zon in de winter, storm of hittegolf in de zomer… Ons landje is gekend voor temperatuurschommelingen en onverwachte weersomstandigheden. Hoe kunnen we onze woning afstemmen op het klimaat en toch energie besparen?Zonnepanelen, een warmtepomp of een zonnescherm… er bestaan heel wat manieren om te verwarmen of om zich juist tegen oververhitting te beschermen zonder energie te verspillen. Julie Gotal werkt op de R&D afdeling van Woningen Blavier. Zij maakt een balans op.

Zonnepanelen of PV-panelen?

Kies ik voor zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen? Terwijl thermische zonnepanelen warmte produceren die gebruikt kan worden voor sanitair warm water (of als zwembadverwarming), produceren PV-panelen elektriciteit. Volgens Julie Gotal bieden zonnepanelen het voordeel dat ze een kleinere oppervlakte nodig hebben. “Voor sanitair warm water voor een gezin van vier personen moet je op 2 tot 4 vierkante meter zonnepanelen rekenen. Je hebt daarentegen 20 vierkante meter PV-panelen nodig om een gemiddelde woning op te warmen met een warmtepomp.” Bovendien kan je al zonnepanelen plaatsen voor ongeveer 4.000 euro, terwijl je op 14.000 euro moet rekenen voor PV-panelen (premies niet meegerekend). “Toch is de beste keuze een combinatie van PV-panelen met een warmtepomp”, vertelt Julie Gotal. “maar niet iedereen heeft daarvoor het nodige budget.”

Energie besparen: de troeven van de warmtepomp

De warmtepomp is een relatief grote investering, maar ook een populaire techniek om energie te besparen. Een warmtepomp haalt energie uit het water (hydrothermische warmtepomp), uit de lucht (aerothermische warmtepomp) of de bodem (geothermische warmptepomp) en zet deze om in warmte om het gebouw te verwarmen. “Het is de omgekeerde werking van een koelkast.” “De werking van de hydrothermische warmtepomp is zeer complex en daarom minder gevraagd. De aerothermische warmtepomp is de makkelijkste oplossing die je overal kan implementeren. Het enige minpuntje: het design.” Meestal plaatst Woningen Blavier een “warmtepomp in combinatie met vloerverwarming en elektrische radiatoren op de bovenverdieping.” Op die manier zijn de gebouwen uitgerust met een lage temperatuur systeem.

Hou de hitte buiten tijdens de zomer zonder airco

Een warmtepomp kan ingezet worden om een woning af te koelen in de zomer. “Toch zal het effect niet hetzelfde zijn als bij een klassieke airco en zal het energieverbruik hoger liggen”, waarschuwt Julie Gotal. Hoe kan je dan voorkomen dat je woning oververhit raakt?
  • Met een goed ventilatiesysteem
  • Met voldoende schaduw door planten, dakranden, een pergola of aanpalende gebouwen
  • Met zonneschermen of lamellen geplaatst aan de buitenzijde van de ramen
  • Met speciaal vierseizoensglas
Wat je ook kiest, praat erover met je aannemer en architect.