De gezelligste woning? Die is dankzij steenstrips van jou!

steenstrips in keuken

Wil jij je gevel of binnenmuur een warme, karaktervolle uitstraling geven, maar heb je niet genoeg plek voor grote bakstenen? Dan zijn steenstrips het ideale alternatief! Ze zien er precies hetzelfde uit, maar zijn dunner en gemakkelijker te plaatsen. Tell me more? Doen we, in dit artikel!

Bakstenen & steenstrips: hetzelfde materiaal, maar toch anders

Een bakstenen gevel blijft de favoriete gevelbekleding bij de meeste Vlaamse bouwheren. En terecht! Bakstenen zijn enorm veelzijdig: ze kunnen een landelijke woning meteen een pak meer charme geven, maar horen ook thuis in een moderne bouwstijl. In combinatie met andere materialen zoals crepi, hout of staal, creëer je een prachtig contrast. Jammer genoeg nemen bakstenen veel plaats in door hun dikte. Plaats die je niet altijd ter beschikking hebt, zoals dat vaak het geval is een gevelrenovatie. De oplossing? Steenstrips!

Steenstrips op buitenmuur

Steenstrips worden vervaardigd uit de klassieke baksteen: men snijdt hier zo’n 22 millimeter dik balkje uit. De steenstrip is daardoor zo’n 4 à 5 keer dunner dan een typische baksteen, maar in lengte en hoogte zijn ze exact hetzelfde. Omdat bakstenen en steenstrips uit hetzelfde materiaal bestaan, delen ze dezelfde voordelen: weersbestendig, kwalitatief sterk en verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren, enz. En natuurlijk gaat er niets boven de warme, authentieke sfeer die ze zowel aan je interieur als je exterieur geven.

Steenstrips in woonkamer en keuken
Zowel op de buitenmuren als op de binnenmuren zijn steenstrips volledig op hun plaats! Ze creëren een extra gezellige sfeer.

Hoewel steenstrips vooral nuttig lijken bij renovaties, komen ze ook goed van pas bij een nieuwbouw. Wil je je gevel bijvoorbeeld een mooi contrast geven door hem zowel met crepi als met baksteen te bekleden? Dan zijn steenstrips de ideale keuze: doordat crepi slechts ongeveer 1 centimeter dik is, zullen klassieke bakstenen uit de buitenmuur uitsteken. Dat probleem heb je niet bij steenstrips.

Plaatsing van steenstrips is eenvoudig

De plaatsing van steenstrips is nòg gemakkelijker dan het metselen van bakstenen: ze hoeven alleen maar gelijmd te worden tegen een vlakke en stofvrije ondergrond. Plaats je ze op je buitenmuur? Dan blijft de normale detaillering van je ramen en deuren behouden: geen aanpassingskosten voor jou! 

En wat met de voegen? Ook steenstrips moeten gevoegd worden. Niet alleen om die prachtige, authentieke, bakstenen uitstraling te behouden, maar ook om de stenen mooi op hun plaats te houden. Het is dan ook de lijm die als voegmiddel fungeert en de strips wat extra ondersteuning biedt. Wil je een harmonieus geheel creëren? Dan moet je toch wel wat aandacht besteden aan de manier waarop je voegt. Gelukkig zijn er op dat vlak tal van uitvoeringsvormen, je kunt de look dus nog helemaal aanpassen aan jouw stijl!

Tip: Geen fan van de voegen? Kies dan voor natuursteenstrips in plaats van voor steenstrips uit baksteen. Je woning zal dan jammer genoeg niet meer die karaktervolle bakstenen uitstraling hebben, maar je kunt wel de voegen vermijden.

Iets voor doe-het-zelvers, vraag je je misschien af? Ben je een handige Harry, is het mogelijk om je hier zelf aan te wagen. Weet wel dat een ervaren vakman de klus in no-time heeft geklaard en je een kwalitatieve afwerking garandeert.

Steenstrips accentmuur
Je hoeft niet per se je volledige muur een bakstenen uitstraling te geven om een leuk effect te hebben! Zo kun je – zowel in een klassieke, landelijke als moderne woning – een accentmuur maken die de kamer een beetje opfrist.

Wist je dat…je ook je plafond kunt bekleden met steenstrips?! Doordat ze licht genoeg zijn, kun je ze er gemakkelijk op lijmen.

Ideaal in combinatie met isolatie

Steenstrips en isolatie: het is een match made in heaven. We gaven het al aan: strips kunnen perfect tegen eender welke vlakke en stofvrije ondergrond worden gelijmd, dus ook rechtstreeks tegen de buiten- of binnenmuurisolatie. De meeste fabrikanten bieden de isolatie en de steenstrips zelfs in een pakket aan, waardoor het goedkoper wordt als je de isolatie en de strips tegelijkertijd koopt.

steenstrips lijmen
De steenstrips worden gemakkelijk verlijmd. Ideaal in combinatie met isolatieplaten!

Hoe zit het met de prijs van steenstrips?

Omdat er dunne strips van bestaande bakstenen wordt geslepen, kosten ze zo’n 20% tot 30% meer. In vele gevallen is deze meerprijs echter perfect verantwoord. Als je maar weinig plaats hebt of de originele detaillering van je ramen en deuren niet wilt verliezen, ga je het best voor steenstrips. De oppervlakte wordt dan optimaal benut. Heb je plek genoeg en vind je het toch de meerkost niet waard? Dan ga je beter voor de klassieke baksteen. 

Hieronder vind je alvast nog enkele prachtige foto’s ter inspiratie. Wij zijn alvast verkocht!

plaatsing steenstrips
Wist je dat… steenstrips in allerlei formaten beschikbaar zijn, inclusief als hoeksteen?!
steenstrips eetkamer
steenstrip muur aan bureau
grijze stenen
Werk toon-op-toon door je voegen dezelfde kleur te geven als je stenen.
steenstrips buiten
Steenstrips buiten op je terras: instant meer gezelligheid!
21/11/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

KV
Katrien Voets (vraag over foto)

Hallo,

Is het misschien mogelijk te weten te komen welke steenstrips voor deze muur gebruikt worden?
Alvast hartelijk dank voor je antwoord!

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Katrien,

  De precieze steenstrips van die muur zijn niet meer verkrijgbaar. Op deze website vind je wel nog handelaars die soortgelijke steenstrips aanbieden! Laat gerust die foto zien, zo weten ze perfect waarnaar jij op zoek bent.

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Homeproved

Bekijk 1 andere vraag over dit project