Zullen de vastgoedprijzen stijgen of dalen in 2013?

Zullen de vastgoedprijzen stijgen of dalen in 2013?
Hoe zullen de Belgische vastgoedprijzen evolueren in 2013?

Vastgoedprijzen 2012

De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat publiceerde op woensdag 9 januari 2013 haar jaarresultaten voor 2012. De Notarisbarometer toont dat de gemiddelde prijs voor woonhuizen in België is gestegen tot 226.814 euro. Er zijn echter wel regionale verschillen. Terwijl je in Vlaanderen 6,7% meer betaalt voor een woning dan in 2011 (244.695 euro), stijgen de gemiddelde prijzen in Wallonië met 3,6% en in Brussel met meer dan 10%. De gemiddelde prijzen voor appartementen zakten onder de 200.000 euro.

Wat zijn de verwachtingen voor 2013?

Uit de resultaten van de Notarisbarometer kunnen we concluderen dat het Belgische vastgoed standhoudt. Toch verwachten vastgoedspecialisten geen grote prijsstijgingen in 2013. Waarom niet?

1. Economische crisis

Sinds 2008 worden we geplaagd door een financieel-economische crisis. Daarom verwachten vastgoedspecialisten zoals Johan Van Gompel van KBC een geleidelijke daling van de huizenprijzen. Weinig vastgoedspecialisten geloven echter dat de stijging van de vastgoedprijzen in 2013 nog de inflatie zal kunnen volgen.

2. Fiscale onzekerheid

De regering is op zoek naar centen om de begroting in evenwicht te houden en de kans bestaat dat de fiscale aftrek van hypotheekleningen in het gedrang komt. Ook het regionaliseren van de woonbonus van 2014 zorgt voor onzekerheid. Dit zal waarschijnlijk een impact hebben op vastgoedtransacties.

3. Intrestvoeten

De lage rentevoeten zorgden ervoor dat de vastgoedmarkt tot nog toe stabiel bleef. De banken stellen echter strengere eisen voor de toekenning van een krediet. Wil je een hypothecaire lening aangaan, dan moet je persoonlijke inbreng aanzienlijk zijn. Niemand verwacht dat de hypothecaire rente in 2013 sterk zal stijgen. De vraag is vooral wat er zal gebeuren met de reële rente (de nominale rente min de verwachte inflatie).

4. Meerwaardepotentieel

De kans dat je een pand na enkele jaren met meerwaarde kan verkopen, wordt kleiner. Enkel voor woningen in de stad of kleine appartementen met een of twee slaapkamers zullen erg gegeerd blijven. Niet alle vastgoed zal de komende jaren interessant zijn, het komt er dus op aan om de juiste kansen te grijpen. Ook de prijzen voor bouwgronden kunnen niet blijven stijgen door de schaarste. Omdat het budget voor een nieuwbouwwoning stagneert, zullen ook de bouwgrondprijzen niet eindeloos kunnen blijven stijgen.

5. Beperkte overwaardering

De specialisten geloven niet in een Belgische vastgoedzeepbel, de overwaardering van ons vastgoed zou zich beperken tot maximum 15%. Velen denken bovendien dat deze op termijn zal verdwijnen door de inflatie.  Bron: Netto.be

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur