Woningbouw: de elektrische installatie

Woningbouw: de elektrische installatie
Een huis bouwen zorgt voor heel wat werk. In een voorgaand artikel hebben we reeds alle bouwfases overlopen van een sleutel-op-de-deur woning. Vandaag staan we even stil bij de elektrische installatie.

Het belang van de elektrische installatie

De elektrische installatie is een van de elementen waaraan je zeker aandacht moet besteden bij het bouwen of renoveren van een woning. Het is een essentieel element dat aan de wettelijke voorschriften moet voldoen. Van alle techniek binnen de woning, is de elektriciteit aan het grootst aantal regels onderworpen. Alle installaties moeten dus strikt de voorschriften van de AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) respecteren. Als de werken klaar zijn, komt een erkend keuringsorganisme de elektriciteitsinstallatie keuren. Pas daarna krijg je groen licht en kan je de installatie aansluiten.

De belangrijkste elementen van de elektrische installatie

De aardingslus

De eerste stap in de installatie van het elektriciteitsnet vindt plaats tijdens de ruwbouwfase wanneer een aardingslus onder de grond wordt voorzien. Deze zorgt ervoor dat foutstromen naar de aarde worden afgeleid en elektrocutie wordt voorkomen.

De differentieelschakelaars

Elke elektrische installatie is uitgerust met een of meerdere differentieelschakelaars die de installatie automatisch uitschakelen wanneer er foutstromen worden gedetecteerd.

Stroombanen

Het elektriciteitsnet wordt over verschillende stroomcircuits verdeeld, zodat het beschikbaar vermogen optimaal wordt gebruikt. Op elk circuit worden verschillende toestellen aangesloten met elektrische draden die verborgen zijn in sleuven in de muren of die in de chape worden ingewerkt.

De meterkast

De meterkast wordt via een toevoerkabel met het net verbonden en vandaaruit vertrekken alle stroombanen van het huis. Meestal wordt de meterkast in de garage, de hal of een andere droge ruimte geplaatst.

De elektrische installatie in een sleutel-op-de-deur woning

In de sleutel-op-de-deur woningen van Woningen Blavier, wordt de elektrische installatie uitgevoerd volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Ze wordt gekeurd door een gekozen erkend organisme en deze keuring is ten laste van de aannemer. De installatie wordt ingewerkt in de bepleisterde ruimtes en is zichtbaar in de andere kamers, zoals de kelder, de garage en het washok. De ligging van de lichtschakelaars, de stopcontacten en de lichtpunten wordt door de bouwheer zelf bepaald zonder prijswijziging. De lichtschakelaars en de stopcontacten zijn van het merk Niko. Het kastje met smeltveiligheden met doorzichtig voorpaneel is van het merk Vynckier.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur