Welke bouwmethode is geschikt voor een sleutel-op-de-deurwoning?

Welke bouwmethode is geschikt voor een sleutel-op-de-deurwoning?
Een van de eerste zaken die je als bouwheer moet kiezen, is de bouwmethode. Ga je voor traditioneel metselwerk, modulair bouwen, houtskeletbouw, staalbouw, strobouw, betonbouw, …? Er is heel wat mogelijk. Let wel: elke methode heeft haar impact op de prijs, de kwaliteit en de architecturale mogelijkheden van je droomwoning. De meeste sleutel-op-de-deurbedrijven kiezen nog steeds voor metselwerk.

Metselwerk: stevig en veelzijdig

Het traditionele metselwerk is vandaag de meest gekozen bouwmethode. En dat heeft zo zijn redenen. Stenen en mortel zijn bijzonder stevig en bovendien heb je als bouwheer een ruime keuze. Ook het ‘metselverband’ – de manier waarop de stenen gestapeld worden – is bepalend voor het uitzicht van je gevel. Een gekend nadeel van de traditionele bouwmethode is het voegwerk. Voegen zijn namelijk nooit volledig winddicht en kunnen dus luchtlekken vormen. Toch is de traditionele woningbouw nog steeds de meest populaire. De meeste aannemers en bouwbedrijven in ons land hebben de techniek dan ook stevig in de vingers.

Houtskelet: snel en goedkoop, maar slechte ventilatie

Houtskelet is de laatste 10 jaar aan het doorbreken, maar van een echte ‘boom’ is, in ons land althans, geen sprake. Een huis in houtskelet wordt opgetrokken uit staande balken en stijlen die verstevigd worden met platen waartussen isolatie wordt aangebracht. Bij houtskeletbouw kunnen de leidingen gemakkelijk in de constructie verwerkt worden. Houtskeletbouw gaat sneller dan metselwerk en het is ook goedkoper, maar de temperatuur in een houtskeletwoning kan in de zomer wel stevig oplopen. Hou daar dus rekening mee. Ook op het vlak van ventilatie is houtskeletbouw geen evidente keuze.

Modulair bouwen: assemblage van je woning

Nog zo’n trend die het vooral in het buitenland goed doet, is modulair bouwen. De woning wordt dan gerealiseerd uit vooraf geassembleerde onderdelen. De verschillende delen worden op maat geleverd, vaak al met elektriciteit en sanitaire voorzieningen ingebouwd. De gemiddelde bouwduur bedraagt amper anderhalve maand.

Staalbouw: goedkoop en vlug, maar slechte akoestiek

Bouwen met staal wordt vooral in de industrie toegepast, maar ook in de woningbouw is staalbouw mogelijk. Staal is goedkoop, recycleerbaar en eenvoudig demonteerbaar, maar schiet op het vlak van akoestische isolatie tekort.

Betonbouw: een buitenbeentje

Betonbouw wordt steeds vaker toegepast in particuliere woningen. Beton is erg stevig, vuurvast en isoleert goed. Let wel: het is niet zo eenvoudig om aanpassingen door te voeren eens je woning klaar is. Bovendien is betonbouw allesbehalve goedkoop.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur