Wat is de gemiddelde bouwgrondprijs in België?

Een eigen huis, een plek onder de zon… Een eigen huis bouwen is een belangrijke stap in het leven van vele Belgen. Wil je een bouwgrond kopen? Lees meer en krijg inzicht in de gemiddelde bouwgrondprijs in België. Een update voor de bouwgrondprijzen anno 2015 vind je onderaan dit artikel!

Wat bepaalt de gemiddelde bouwgrondprijs in België?

Naast de oppervlakte en de afmetingen, is een bouwgrondprijs afhankelijk van :

  • De ligging van de bouwgrond: de gemeente en de wijk, platteland versus stadscentrum, de oriëntering, het uitzicht enz.
  • De vorm of configuratie van de bouwgrond. Naar een rechthoekige vorm van een bouwgrond, met een breedte die half zo groot is als de diepte, is veel meer vraag. Deze bouwgronden kosten dus ook meer.
  • Het reliëf van de bouwgrond. De voorkeur gaat duidelijk uit naar vlakke gronden met een geometrische vorm. Hellende gronden zijn namelijk duurder, want ze zijn moeilijk toegankelijk voor bouwtoestellen, er moet een ophoging komen, er moet gepompt worden om toegang te krijgen tot de openbare riolering en de druk van het leidingwater moet ook verhoogd worden.
  • De buurt (verkeerswegen, scholen en winkels in de buurt).
  • Het aanbod op de markt: zijn er steeds minder bouwgronden beschikbaar, dan zullen de bouwgrondprijzen automatisch stijgen.

Regionale verschillen in bouwgrondprijzen en prijs bouwgrond Vlaanderen in 2012

Op de website van de Federale Regering vinden we statistieken van de gemiddelde verkoopsprijzen van bouwgronden in België, Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Dat de bouwgrondprijzen sterk gestegen zijn de laatste 20 jaar is alom gekend, maar er zijn ook grote verschillen tussen de verscheidene regio’s. Zo kost een bouwgrond in Vlaanderen gemiddeld 162 euro per vierkante meter, tegenover gemiddeld 48 euro in Wallonië en 400 euro in Brussel.

Prijzen bouwgrond per gemeente: ook binnen Vlaanderen verschillen de prijzen opvallend naargelang de gemeentes. De provincie Vlaams Brabant is het duurst (185 euro/m2), op de voet gevolgd door de provincie Antwerpen (184 euro/m2), Oost Vlaanderen (176 euro/m2), West Vlaanderen (143 euro/m2). Limburg is het goedkoopst (122 euro/m2). Zowel de duurste als de goedkoopste gemeente van Vlaanderen ligt in West-Vlaanderen: in Knokke-Heist betaal je namelijk 815 euro/m2 grond. De goedkoopste gemeente van Vlaanderen is Ieper, met 69 euro/m2.

Aankoop bouwgrond – bouwgrondprijs + extra kosten

Ga je grond kopen? Let op: je moet meer betalen dan enkel de aankoopprijs van de grond. Hou dus rekening met de volgende kosten bij het kopen van je bouwgrond:

  • De registratierechten, een belasting die 10 % van de aankoopprijs bedraagt in het Vlaams gewest. In het Brussels gewest en in het Waals Gewest daarentegen bedragen die rechten 12,5 % van de aankoopprijs. In sommige gevallen gelden ook verminderde registratierechten, ook wel klein beschrijf genoemd: 5 % voor bouwgronden die in Vlaanderen gelegen zijn en 6 % voor gronden in Wallonië. Kijk dus zeker na of je hiervoor in aanmerking komt.
  • Het ereloon van de notaris. Dat wordt berekend op basis van de aankoopprijs van de bouwgrond, waarbij het toegepaste percentage lager wordt naarmate de prijs stijgt. Zo betaal je bij een bouwgrond van 50.000 euro, 1228 euro ereloon, terwijl bij een bouwgrond van 100.000 euro het ereloon 1594 euro bedraagt.
  • Diverse aktekosten, zoals fiscale en hypothecaire onderzoekskosten, kosten voor getuigschriften, zegel. Deze kosten kunnen variëren van notaris tot notaris.
  • Kredietkosten, met name de kosten van de kredietakte (ereloon van de notaris, registratierechten en onkosten), de dossierkosten en waardeschattingskosten.
  • Verzekeringspremies (brandverzekering en schuldsaldoverzekering).

Samengevat kan je stellen dat er in Vlaanderen een 12 à 15% kosten zijn bovenop de aankoopprijs van de bouwgrond zelf.

UPDATE – Gemiddelde bouwgrondprijzen 2015

Onderstaande afbeelding toont het overzicht van de gemiddelde bouwgrondprijzen per gemeente, arrondissement, provincie en gewest in België voor 1992, 2000, 2005, 2010, 2012, 2013 en 2014.

>> Ontdek hier al het nieuws over de bouwgrond prijzen in België voor 2014-2015

14/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen