Verdwaal niet in het lastenboek: een bos van cijfers

Verdwaal niet in het lastenboek: een bos van cijfers
Sta je op het punt te bouwen? Zijn de plannen van je droomwoning getekend? Dan is het nu aan de bouwfirma of aannemer om een lastenboek op te stellen. Laat je niet afschrikken door de omvang van het document. Wij geven je enkele algemene tips zodat het lastenboek geen dode letter blijft. De belangrijkste willen je nu al niet onthouden: stel genoeg vragen!

Het lastenboek: een gedetailleerde beschrijving van de materialen

Een lastenboek (vaak wordt het ook ‘bestek’ genoemd) is een gedetailleerde beschrijving van alle materialen en kosten binnen een bouwproject. Het lastenboek wordt opgesteld door de aannemer of het bouwbedrijf en geeft je als bouwheer een precies overzicht van wat je mag verwachten. Een lastenboek is een bijzonder lijvig document, precies omdat het zo gedetailleerd is. Het schrikt dan ook heel wat mensen af. Nochtans is het van groot belang dat je het lastenboek van a tot z doorneemt, zodat je later in het bouwproces niet voor verrassingen komt te staan. Wie het lastenboek goed doorneemt, krijgt een goed zicht op alle mogelijke meerkosten.

Stel vragen over het lastenboek aan je aannemer

De belangrijkste tip die we je kunnen geven, is dan ook: stel zoveel mogelijk vragen aan je aannemer of bouwfirma. Zij hebben de kennis en kunnen je normaal gezien ‘in mensentaal’ uitleggen wat alle cijfers en beschrijvingen willen zeggen.

Transparantie in het lastenboek

De bouwadviseurs van Woningen Blavier, bijvoorbeeld, nemen uitgebreid de tijd om je uitleg te verschaffen bij elke post. Transparantie is dan ook erg belangrijk tijdens een bouwproces: zowel de bouwheer als de bouwfirma moeten van alles op de hoogte zijn om een vlotte afhandeling van de werken te kunnen garanderen.

Vergelijk verschillende lastenboeken

Wie gaat bouwen, gaat wellicht langs bij verschillende aannemers of bouwfirma’s. Je doet er dan ook goed aan om de verschillende lastenboeken eens naast elkaar te leggen. Vallen je grote prijsverschillen op? Springen ‘vreemde’ materiaalkeuzes in het oog? Dan vraag je het best om een woordje uitleg. Weigert je bouwpartner open kaart te spelen, dan weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur