Vastgoedprijzen: zijn de barometers geloofwaardig?

Vastgoedbarometers brengen tendensen en indexen op de vastgoedmarkt in kaart. Toch lopen de voorspellingen op vlak van vastgoedprijzen vaak uiteen. Hoe komt dat? En welke vastgoedbarometers moeten we geloven?

De verschillende vastgoedbarometers

De Trevi-index en de Notarisbarometer zijn de snelste barometers, die enkele dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd worden. Verder zijn er nog de officiële gegevens van de FOD Economie die met ongeveer drie maanden vertraging verschijnen en de ERA-barometer die een keer per jaar verschijnt.

Vastgoedprijzen

De huizenprijzen kunnen vaak erg uiteenlopend zijn. Zo zijn volgens de FOD Economie de vastgoedprijzen in 2011 met 4,5% gestegen, terwijl de notarisbarometer het over 14,5% heeft. De gemiddelde kostprijs van een woning in 2011 was 187.000 euro volgens de FOD Economie, 214.000 euro volgens de notarissen, 220.000 euro volgens het ERA-netwerk en 250.000 euro volgens Trevi. Bij de appartementen zien we een gelijkaardige prijsschommeling tussen 177.500 en 206.000 euro, afhankelijk van de barometer.

 

De verschillen verklaard

Elke barometer heeft een verschillend resultaat omdat hij gebaseerd is op andere parameters.

  • De statistieken van de FOD Economie zijn gebaseerd op gegevens van het Kadaster van de FOD Financiën. Het zijn de prijzen vermeld in de verkoopsakten, maar zonder de registratierechten.
  • De Notarisbarometer is afkomstig van de verkoopscijfers van het voorbije kwartaal. Ze houden rekening met de verkoopscompromis en de registratierechten.
  • De Trevi-index is gebaseerd op de aangeboden verkoopprijs van een selctie van 7.500 panden tijdens het kwartaal voorafgaand aan de publicatie.
  • De ERA-barometer is gebaseerd op de activiteit van het ERA-netwerk.

Wil je een huis kopen of een nieuwbouwwoning bouwen? Dan blijven de vastgoedbarometers een waardevolle indicatieve factor van de gangbare marktprijzen. De prijzen zijn dus bij elke barometer wel correct, maar je moet rekening houden met de factoren waarop ze gebaseerd zijn. Op dit moment geven de cijfers van de FOD Economie het meest volledige beeld.

06/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?