Van welke bouwpremies kan ik genieten als ik een woning bouw?

Investeer je in een energiezuinige woning, dan kan je verschillende bouwpremies en subsidies aanvragen bij verschillende overheden. Een blik op de premies op federaal, Vlaams en gemeentelijk niveau…

Bouw je een sleutel-op-de-deur woning, coördineer je zelf de werken van een aannemer en architect of ga je een woning verbouwen? In alle gevallen heb je recht op bepaalde bouwpremies. Een overzicht van de Vlaamse mogelijkheden…

1. Belastingvermindering door de federale overheid

In 2013 geeft de federale overheid een premie voor het plaatsen van dakisolatie. Je mag 30% van het betaalde bedrag voor de werken inbrengen in jouw belastingaangifte.

2. Bouwpremies van de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid is iets guller dan de federale. In Vlaanderen geniet je van groenestroomcertificaten wanneer je investeert in zonnepanelen. Deze kan je inruilen bij je netwerkbeheerder voor een bepaald bedrag. Wie een energiezuinige nieuwbouwwoning bouwt krijgt ook korting op de roerende voorheffing. Daarnaast bestaan er ook nog de Vlaamse renovatiepremies, een tegemoetkoming voor mensen die hun woning willen renoveren en hierbij bijvoorbeeld glas en schrijnwerk vervangen of een zonneboiler plaatsen. Tenslotte is er nog de verbeteringspremie, voor particulieren die hun woning willen verbeteren of uitbreiden. Werken die in aanmerking komen zijn het plaatsen van dakisolatie in combinatie met een vernieuwing van het dak, de vervanging van het glas en schrijnwerk van jouw ramen, het aanbrengen van gevelisolatie en de vervanging van een oude cv-ketel door een hoogrendementsketel.

3. Premies van de netbeheerder

Ook de Vlaamse elektriciteitsdistributiebeheerders ondersteunen bepaalde energiebesparende maatregelen. Zo krijg je subsidies als je werken dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, een warmtepomp of zonneboiler plaatst. Beschermde afnemers hebben bovendien ook recht op een bepaalde premie bij het vervangen van een oude verwarmingsketel.

4. Premies van de gemeente of provincie

Tot slot worden ook op gemeentelijk of provinciaal niveau premies toegekend aan mensen die energiebesparende maatregelen toepassen. De premies zijn afhankelijk van je woonplaats.

De premiezoeker is een instrument van de Vlaamse overheid waarmee je kan ontdekken op welke premies, subsidies of andere steunmaatregelen jij recht hebt.

 

06/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?