Van duurzaam bouwen tot energiezuinig wonen

Van duurzaam bouwen tot energiezuinig wonen
Duurzaamheid en energiezuinig wonen zijn in deze tijden van dreigende black-outs en stroomtekorten geen loze begrippen. Het is van het grootste belang dat je woning voldoet aan alle energieprestatienormen – en nog een stapje verdergaan, kan geen kwaad. Wij zetten de verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Het E-peil: cruciaal voor duurzaam bouwen

Het huidige E-peil voor nieuwbouwwoningen is E60. Alle nieuwe woningen in Vlaanderen moeten hieraan voldoen. Zaken die een invloed hebben op het E-peil zijn de thermische isolatie, de luchtdichtheid, de compactheid, oriëntatie en de bezonning van het gebouw.

Thermische isolatie

De meeste bepalende factor voor de energieprestatie van een nieuwbouw is de isolatie. Niet alleen de dikte van de isolatielaag, maar ook het materiaal speelt een rol. Een tip van een bouwexpert? Bespaar niet op isolatie! Veel zaken aan je woning kun je later nog toevoegen, maar voor isolatie heb je maar één kans (of je moest je muren al gaan uitbreken). Trek dus liever wat meer bouwbudget uit voor isolatie en vergeet ook het dak niet!

Luchtdichtheid

Een luchtdicht gebouw is verliest weinig warmte. Logisch dus dat de overheid veel belang hecht aan deze factor. Het ontwerp van de woning is cruciaal voor de luchtdichtheid ervan. Uiteraard speelt ook isolatie een grote rol, net als ventilatie.

Compactheid

Compacte woningen zijn niet noodzakelijk kleine woningen. Het zijn wél constructies die heel efficiënt omspringen met de beschikbare ruimte in functie van het energieverbruik. Zo is de ideale vorm van een woning een vierkante blok met een zadeldak. Een plat dak vereist extra isolatiemateriaal.

Oriëntatie

De oriëntatie van een woning bepaalt ook in grote mate hoe energiezuinig ze is. In een ideaal scenario zijn de meest bewoonde gedeelten naar het zuiden gericht. Slaapkamers, garages en andere ruimten die niet veel verwarming nodig hebben, mogen naar het noorden gericht zijn.

Hernieuwbare energie

Wie zuinig wil omspringen met de beschikbare energie richt zich ook op hernieuwbare warmtebronnen. Met een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler voorzie je voor een groot stuk in je eigen warmte. Om het elektriciteitsverbruik in je nieuwbouwwoning te temperen kun, je kiezen voor zuinige huishoudtoestellen, LED-lampen en spaarstanden. Op die manier ontlast je het elektriciteitsnet en ontlast je ook het milieu.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur