Slim investeren in vastgoed - Deel 2

Slim investeren in vastgoed - Deel 2
In deel 1 - "Is een woning bouwen de beste investering" - hadden we het al over de verschillende investeringen en het analyseren van de return. Vandaag gaan we dieper in op het slim investeren in vastgoed.Wie geen al te grote risico’s wilt nemen en zijn investering op lange termijn ziet, kiest dus best voor vastgoed. Hoewel er ook hier diverse factoren van tel zijn, is de kans klein dat je verlies lijdt als je het doordacht aanpakt. Wij geven je alvast enkele interessante tips mee. Door het verhuren van je woning heb je iedere maand inkomsten of je kan ook wachten totdat de waarde van het pand voldoende is toegenomen zodat je met een mooie winst kan verkopen.

Nieuwbouw of sleutel op de deur

Wie echt slim wilt investeren, gaat dus op zoek naar een recente woning of een nieuwbouwwoning. Een woning waarvan je weet dat de kans op bijkomende kosten zeer gering of onbestaande is en waar je dus maximaal rendement mee kan behalen. Oude huizen zijn dan wel goedkoper in aankoop maar vragen vaak grote en terugkerende investeringen. Een oudere verwarmingsinstallatie bijvoorbeeld kan meermaals per jaar voor onvoorziene (herstellings)kosten zorgen. Op termijn zal je ook de ramen en deuren moeten vervangen, een nieuwe badkamer en keuken moeten plaatsen, enzovoort. Om maar te zeggen dat de kosten – en daarmee ook de investering – bij een oude woning aardig kunnen oplopen. Des te meer kosten, des te minder winst. vastgoed investering - rendement vastgoed Rekening houdend met de strenge energienormen en stijgende energieprijzen, doe je er goed aan om meteen te investeren in een duurzame of zelfs BEN-woning. De investering zal aanvankelijk wat hoger liggen maar ook de return zal stijgen. Je zal immers minder moeten betalen aan energie en je kan achteraf meer vragen voor de woning dan voor een woning die nog extra geïsoleerd moet worden. Een goede tip is om op zoek te gaan naar een goede partner. Een bedrijf dat in staat is de woning op te leveren binnen je budget maar ook verder kijkt dan de bouw alleen. Een professionele bouwadviseur heeft ook een zicht op de woningen – en hun prijzen – in de regio en kan ook toekomstgericht met je meedenken. Kies je voor sleutel op de deur? Dan hoef je je bovendien geen zorgen te maken over hele administratieve rompslomp en opvolging van je bouwproject.

Denk je ook aan de belastingvermindering?

Bovendien hangt er aan het investeren in vastgoed ook een mooie belastingvermindering. Jammer genoeg is die in 2015 wel ingekrompen na het afschaffen van de woonbonus maar desalniettemin blijft het een mooie ‘bonus’ die je bij het investeren in goud bijvoorbeeld niet ontvangt. Hoeveel die vermindering bedraagt, hangt af van het Gewest waarin je woning staat. Voor het Vlaamse Gewest is het basisbedrag 1.520 euro, verhoogd met 760 euro voor de eerste 10 jaar waarin je de lening terugbetaalt. Heb je minstens 3 kinderen ten laste op 1 januari na het jaar waarin je de lening bent aangegaan, dan ontvang je een extra vermindering van 80 euro. Vastgoed blijft dus een solide en rendabele investering ALS je het goed aanpakt. Laat je zelf goed informeren en zorg ervoor dat je ieder aspect mee in rekening neemt. Wil je al wel eens ontdekken wat je met jouw budget zoal kan bouwen? Neem dan een kijkje naar de sleutel op de deur woningen van Woningen Blavier.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur