Sleutel-op-de-deur woningen: vooroordelen doorprikt

Sleutel-op-de-deur woningen: vooroordelen doorprikt
In een voorgaand artikel doorprikten we reeds enkele mythes van sleutel-op-de-deur woningen. Vandaag maken we komaf met twee hardnekkige vooroordelen.

Vooroordeel 1: Sleutel-op-de-deur is niet flexibel, alle woningen lijken op elkaar.

Bij sleutel-op-de-deur wordt inderdaad gewerkt met standaardplannen en modelwoningen, maar deze dienen als inspiratiebron. Vervolgens worden ze volledig aangepast in functie van de individuele wensen en noden van de klant en de bouwvoorschriften, de ligging van de bouwgrond, de beschikbare ruimte, de sterkte van de grond, enz. Daarnaast kan je ook zelf een architect uitkiezen en vervolgens naar een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf stappen voor de concrete uitwerking en uitvoering van het bouwproject. Ook op het vlak van technische uitvoering, afwerkingsmaterialen en energieprestatie heb je een ruime keuzemogelijkheid. Conclusie: elke woning op maat ontwerpen is de enige juiste aanpak bij sleutel-op-de-deur woningbouw.

Vooroordeel 2: Supplementen achteraf doen de kosten stijgen.

Woningen Blavier hanteert een ethiek van transparante prijzen. Terwijl veel sleutel-op-de-deur bedrijven hun prijzen per post aangeven, geeft Woningen Blavier een veel gedetailleerder overzicht van de prijzen. Je weet bijvoorbeeld niet enkel grofweg wat je voor de post ‘elektriciteit’ betaalt, maar kent daarnaast ook de eenheidsprijs per stopcontact. Daardoor telt een prijsofferte van Blavier al snel 3 of 4 pagina’s, maar als je tijdens de werken beslist dat je een stopcontact meer wil, kan dit niet voor een buitensporige meerprijs zorgen, want je kent de eenheidsprijzen. Toch zijn er ook een aantal factoren die invloed hebben op de prijs en die buiten de verantwoordelijkheid van de bouwfirma liggen. Als je voor de start van de werken een duidelijk overzicht wil over de definitieve prijs, is het belangrijk om je definitieve keuze van materialen (bakstenen, tegels, binnendeuren…) dan al te maken. Een eerste element dat de kosten soms doet stijgen tijdens de bouwwerken, is een ‘afwijkende’ keuze van de klant. Het komt regelmatig voor dat klanten nog tijdens de bouwwerken hun keuze, bijvoorbeeld voor tegels,… aanpassen, en dat weerspiegelt zich helaas vaak in een hogere factuur. Verder kan je best zo snel mogelijk een grondsondering laten uitvoeren, want als blijkt dat bijkomende funderingen nodig zijn, kan dit inderdaad leiden tot een meerprijs. Hoe beter al deze parameters op voorhand gekend zijn, hoe juister de sleutel-op-de-deur prijs die je krijgt. Samenvattend, een klant kan best op voorhand goed nadenken en de nodige studies laten uitvoeren, dan zal er nagenoeg geen supplement bij komen kijken.      

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur