Sleutel-op-de-deur villabouw: betaalbaar of niet?

Sleutel-op-de-deur villabouw: betaalbaar of niet?
Een villa bouwen kost veel geld, daar kan iedereen het wel mee eens zijn. Maar ook een bestaande villa kopen is niet goedkoop. En wat als je sleutel-op-de-deur bouwt, is bouwen dan voordeliger? Op termijn blijkt het verstandiger om sleutel-op-de-deur te bouwen. Het bespaart je renovatiekosten achteraf en zo ook peperdure energiefacturen. Wonen is nog nooit zo duur geweest. Zowel wie een woning wil kopen, als wie een woning bouwt, moet daarvoor steeds meer geld op tafel leggen. Ook als je budget wat ruimer is en je je een mooie villa kunt veroorloven, vraagt bouwen een stevige investering. Maar wat is nu het voordeligst? Een villa bouwen of kopen?

Bouwgronden worden schaars

Sinds 2005 stijgen de bouwgrondprijzen gemiddeld met 7,6 procent per jaar. Een Vlaming telt voor een stukje grond 134.000 euro neer. Dat is een rechtstreeks gevolg van de schaarste die – vooral in Vlaanderen, maar stilaan ook in Wallonië – nijpend wordt. Een gemiddelde nieuwbouwwoning kost gemiddeld 372.000 euro, grond incluis. Voor diezelfde woning tel je op de secundaire huizenmarkt 200.000 euro neer. Voor een villa is het prijskaartje nog een stukje hoger. Op het eerste gezicht zou je dus stellen dat kopen voordeliger is dan bouwen.

Sleutel-op-de-deur villabouw op termijn goedkoper

Op lange termijn blijkt bouwen echter veel aantrekkelijker. Vooral het sleutel-op-de-deurprincipe blijkt bijzonder voordelig. Een sleutel-op-de-deurfirma bouwt sowieso al aan een bijzonder gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Neem nu Woningen Blavier: zij werken steeds samen met dezelfde aannemers en onderaannemers, wat hen in staat stelt aan zeer voordelige tarieven te werken.

Wat is het voordeligst: sleutel op de deur villabouw of een bestaande villa kopen?Een energiezuinige villa

Maar sleutel-op-de-deur villabouw heeft nog meer voordelen. Bouw je een villa met Blavier, dan krijg je een woning die uitblinkt in energiezuinigheid. Iets waar je jaren van profiteert. Isolatie is, bijvoorbeeld, een van de stokpaardjes: Blavier zorgt ervoor dat het warmteverlies van je villa tot een absoluut minimum beperkt is. In combinatie met duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, ben je jaren verzekerd van lage energiefacturen. Een koopvilla moet op het vlak van energie zeker de duimen leggen. En daar zit meteen ook het verschil.

Renovaties doen de prijs van een koopvilla oplopen

Ook renovaties doen de kosten van je koopvilla in de toekomst wellicht oplopen: een nieuwe keuken installeren, een muur uitbreken, de zolder inrichten, een veranda bijbouwen, … Het zijn verborgen kosten waar je geen rekening mee houdt als je de akte ondertekent, maar die er later onvermijdelijk wel bijkomen. Bij een sleutel-op-de-deurwoning voldoet alles van bij het begin en voor de volle honderd procent aan je behoeften. Je kunt dus gerust zijn: de komende dertig jaar – en wellicht nog veel langer – hoef je geen cent extra te stoppen in je villa, want alles is zoals jij het wenst. Wil je nog meer argumenten om je villa sleutel-op-deur te bouwen, bekijk dan even de werkwijze van Woningen Blavier of check het prijsoverzicht van de verschillende typewoningen.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur