Sleutel-op-de-deur versus prefab: de verschillen

Sleutel-op-de-deur versus prefab: de verschillen
Is sleutel-op-de-deur een vorm van prefab woningen? Het antwoord is resoluut: neen! Homeproved zet de belangrijkste verschillen op een rijtje.

Bouwtechniek versus bouwconcept

Prefab woningen worden gebouwd volgens de bouwtechniek van de ‘prefabricage’. In een fabriek worden bouwelementen of prefab units gemaakt, die vervolgens naar de bouwplaats worden getransporteerd en daar worden verwerkt. Deze werkwijze versnelt de bouwtijd op de bouwsite zelf, maar het kostenplaatje kan hoog oplopen. Het overgrote deel van de sleutel-op-de-deur woningen zijn echter traditionele woningen die ter plaatse op de werf gemetst worden volgens traditionele bouwtechnieken. Speciaal aan sleutel-op-de-deur woningen is het bouwconcept. Bij sleutel-op-de-deur woningbouw staat één partner in voor de totaaluitvoering van de werken. Deze manier van werken heeft als grote voordeel dat je als bouwheer een centraal aanspreekpunt hebt waar je terecht kan met al jouw vragen.

Isolatie en structuur van de buitenmuren

Een andere bouwtechniek, dat heeft ook gevolgen voor de isolatie en de structuur van de buitenmuren. Bij sleutel-op-de-deur worden over het algemeen muren opgetrokken op de traditionele manier. Dat betekent: er wordt een dragende muur van snelbouwstenen of andere bouwblokken opgetrokken, vervolgens wordt een flinke laag muurisolatie aangebracht, met een dunne luchtspouw en tenslotte een afwerkinglaag van gevelmetselwerk. Bij de prefab-bouwmethode of systeembouw moet de woning snel bewoonbaar zijn. De buitenmuren bestaan uit een laag polyurethaan dat naadloos tussen twee lagen gewapend beton wordt gespoten. Aan de buitenzijde komt een afwerking uit gevelstenen, binnen komt een laag zeer glad afwerkingsbeton. De muur wordt in dit geval volledig in de fabriek gemaakt.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur