Sleutel-op-de-deur van A tot Z - Verwarmingsinstallaties

Sleutel-op-de-deur van A tot Z - Verwarmingsinstallaties
Het bouwen van een huis brengt heel wat werken mee. In een voorgaand artikel, hebben we de verschillende bouwfases van een sleutel-op-de-deur woning overlopen. Vandaag focust Homeproved op verwarmingsinstallaties.

Verschillende verwarmingsinstallaties

Het bouwbedrijf Woningen Blavier voorziet de installatie van gasverwarming in haar sleutel-op-de-deur woningen. Dit systeem kan echter altijd worden aangepast op vraag van de bouwheer. De klant kan dus ook kiezen voor verwarming op stookolie of elektrische verwarming. Welk verwarmingssysteem je ook kiest, de aannemer laat elk systeem om zijn kosten bestuderen door een gespecialiseerd studiebureau, zodat bij een buitentemperatuur van -10°C volgende binnentemperaturen blijven behouden:
  • 22°C in de woonkamer, bureau en keuken;
  • 24°C in de badkamer;
  • 20°C in de slaapkamers.
De berekeningen van de kracht van de verwarmingsinstallaties houden rekening met de geldige normen voor warmteverliezen.

Gasverwarming installeren

Sleutel-op-de-deur woningen van Woningen Blavier zijn standaard uitgerust met een Vaillant condensatieketel met HR Top label. Deze ketels worden in de garage of een andere ruimte geplaatst, rekening houdend met de plannen voor de aansluiting op de waterleiding, de elektriciteit en de gasmeter. Deze gasverwarming wordt aangesloten op het aardgasnetwerk. Als er op de woonplaats van de klant geen aansluiting met aardgas aanwezig is, zal hij voor stookolie of elektriciteit moeten kiezen.

Verwarming op stookolie of elektriciteit

Als de bouwheer geen toegang heeft tot aardgas, kan hij opteren voor een verwarmingsinstallatie op stookolie of elektriciteit. De voorziene stookolieketel is een verwarmingsketel met lage temperatuur, boiler en een capaciteit van ongeveer 90 liter. De ketel is van het merk Ferroli of Vaillant. Deze ketel wordt in de technische ruimte geplaatst en aangesloten op de waterleiding, de elektriciteit, het schoorsteenkanaal en de stookolietank. De ketel wordt uitgerust met al de nodige veiligheidsvoorzieningen en alle accessoires die noodzakelijk zijn voor een goed functioneren. Op vraag van de klant kan ook een condenserende mazoutketel geïnstalleerd worden. De stookolietank wordt geplaatst en ingegraven door de grondwerker.

Optioneel

De klant kan, indien gewenst, voor een warmtepomp kiezen die de warmwaterproductie voor het verwarmingssysteem en het sanitair warm water voor haar rekening neemt. Ook vloerverwarming en convectoren behoren tot de mogelijkheden.

Radiatoren

De radiatoren in de sleutel-op-de-deur woningen zijn meestal stalen radiatoren van het merk Henrad of Brugman. Voor een optimaal resultaat, worden ze gekalibreerd volgens hun aantal en de resultaten uit de studie van de warmteontwikkeling. Bovendien gebeurt de exacte plaatsing in samenspraak met de klant voor een perfect esthetisch resultaat.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur