Sleutel-op-de-deur en hernieuwbare energie

Sleutel-op-de-deur en hernieuwbare energie
Duurzaam en energiebewust bouwen is ondertussen meer dan de norm geworden. We besteden veel zorg aan de materiaalkeuze, een doorgedreven isolatie en de oriëntatie van de woning. Op die manier creëer je een woning met een optimale energie-efficiëntie. Maar om écht duurzaam te bouwen, moet je deze bouwprincipes combineren met hernieuwbare energiebronnen. Op die manier bouw je aan een woning die niet enkel zuinig met energie omspringt, maar ook zelf energie produceert.

Betaalbaar + energiezuinig = sleutel-op-de-deur

Passiefwoningen, lage energiewoningen of energiezuinige woningen, allemaal goed en wel, maar het kostenplaatje is vaak niet niets. Mensen die kiezen voor sleutel-op-de-deur, kiezen voor een betaalbare kwaliteitswoning. We kunnen dus enkel toejuichen dat sleutel-op-de-deur bouwbedrijven ook steeds meer toepassingen van hernieuwbare energie in hun aanbod opnemen.

Nulenergiewoning

Woningen Blavier heeft reeds een paar proefprojecten lopen om passiefhuizen te bouwen. Stefan Hallez, marketing directeur van Woningen Blavier, vertelde ons in een interview over passieve sleutel-op-de-deur woningen dat het bedrijf niet enkel energiezuinige woningen bouwt: “En dan kan je nog een stap verder gaan en evolueren naar het concept van de nulenergiewoning, waarbij je de energie voor de woning ook zelf gaat produceren met hernieuwbare energiebronnen. Het is maar een kleine stap om met behulp van een warmtepomp of zonnepanelen van een passiefwoning een nulenergiewoning te maken, maar jouw maandelijkse verwarmingsfactuur zal wel volledig wegvallen. Dus daar zijn we bij Woningen Blavier ook mee bezig.”

Hernieuwbare energie in huis

Wat zijn de mogelijkheden om thuis zelf energie op te wekken? Naast de klassiekere opties als zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler, behoren ook een eigen windmolen of een biogenerator tot de mogelijkheden. Met een zonneboiler verwarm je sanitair water door gebruik te maken van zonnewarmte. Ook zonnecellen zetten het zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit, die je meteen kan gebruiken. Een warmtepomp haalt dan weer warmte uit een warmtebron zoals grond, water of lucht en geeft die op een hogere temperatuur af aan het verwarmingssysteem. Bio-energie is energie uit materiaal van organische oorsprong zoals planten en bomen. Thuis kan je bio-energie opwekken met een houtpelletketel.  

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur