Ruwbouw in enkele stappen

Je gaat een huis bouwen, weet je al wat je precies te wachten staat? Wij geven een kort overzicht van de verschillende stappen in de ruwbouw werken…

Wat aan de ruwbouw vooraf gaat…

  • De stroom en watervoorzieningen worden gerealiseerd.
  • Er wordt een hekwerk om het perceel geplaatst.
  • Er worden voorzieningen getroffen om de bouwkraan te plaatsen.
  • Bouwmaterialen worden besteld en ter plaatse gebracht.
  • De woning kan worden uitgezet en de bouwwerken kunnen beginnen, zoals het uitgraven van de fundering, het storten van de fundering en het storten van de ruwe begane grond vloer.

1. Opgaand metselwerk

Nadat de ruwe begane grond is gestort en uitgehard, kunnen de profielen en verschillende kozijnen worden uitgezet en kan men beginnen met het metsen van binnenmuren en buitenmuren.

De buitenmuren worden gemetseld en verbonden met het dragende metselwerk met behulp van aangepaste haken van verzinkt staal. De buitenmuren worden zo geplaatst dat het vocht naar de buitenzijde kan weglopen. Buitenmuren worden tegen opstijgend vocht beschermd door een waterdicht polyethyleenfolie.

De dragende binnenmuren worden uitgevoerd met geëxpandeerde klei. Het zichtbaar blijvende metselwerk (in garages, kelders, wasplaats enz.) wordt mee gevoegd als er niet bepleisterd wordt.

Ook raam- en deurdorpels worden voorzien.

2. Isolatie

Isolatie van spouwmuren wordt uitgevoerd met behulp van stijve platen in polyurethaan. Isolatie voor gemene muren wordt uitgevoerd met behulp van een rotswolplaat.

3. Structurele elementen

Na enkele weken ruwbouw werken wordt de eerste verdieping bereikt. Betonplaten worden uitgevoerd, evenals de vloerplaat voor de kelders of de garage op kelderverdieping en de welfsels. Bewapening wordt aangebracht, daarna wordt de dek gestort en men kan verder metselen aan de volgende verdieping(en), tot men aan het dak komt en met de dakwerken kan beginnen.

4. Het dak

Het dak wordt gericht, de dakspanten gesteld en de draagbalken erin gehangen. De dakplaten worden erop bevestigd, de panlatten worden geslagen en de pannen worden gelegd. Dakgoten en dakkapellen worden afgewerkt. Het dak is nu waterdicht en dat betekent dat de ruwbouw klaar is.

5. Voegwerken

Ook de voegwerken kunnen nu van start gaan. Enkele staande muren blijven open om een goede verluchting van de spouwmuur te waarborgen.

21/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?