Renoveren of nieuwbouw?

Renoveren of nieuwbouw?
Je bent op zoek naar een leuke nieuwe woning die past binnen je budget? Je twijfelt nog tussen zelf een nieuwe woning bouwen of een bestaande woning kopen en renoveren? Wat zijn de gevolgen van deze keuze voor jouw budget? Homeproved zet alle bepalende factoren op een rijtje...

Renoveren of nieuwbouw?

Een nieuwe woning is vaak iets duurder dan de aankoop van een bestaande woning, maar je kan je nieuwe woonst ook volledig inrichten naar eigen wens en je krijgt de kans om zelf de materialen te kiezen. Je kan ook meteen een energiezuinige woning neerzetten. Bovendien is het makkelijker om je budgetinschatting te maken. Dat komt omdat bij nieuwbouw alle elementen in principe op voorhand gekend zijn, op voorwaarde dat je de stabiliteit van de grond kent (dus na het uitvoeren van een grondsondering). We vergelijken het budget voor een nieuwbouwwoning met een te renoveren koopwoning. Bij een bestaande woning die je koopt, valt de grote kost voor de bouwgrond weg. Het is echter niet evident om een instapklare woning te vinden die volledig beantwoordt aan jouw noden, wensen, smaak én je budget. Vaak moet je een compromis sluiten op de ligging, de oriëntatie, de indeling, de afwerking of… je zit in de verbouwingen. Bij verbouwingen is het op voorhand niet altijd duidelijk hoeveel budget je moet voorzien. Een renovatie is in die zin gewaagder, omdat je op veel (onaangename) verrassingen kan stuiten, al is dit natuurlijk wel afhankelijk is van hoe ingrijpend de renovatie is en of er veel onbekende elementen zijn. Ga je een oude woning verbouwen, zoals een oud herenhuis of een boerderij? Dan woon je natuurlijk in een charmante woning met een ziel. Omdat je met een oude woning zit, krijg je wel sneller te maken met scheve muren, verouderde technieken of buitenmaten, wat de kost van je verbouwing kan opdrijven.

Sleutel-op-de-deur of bouwen in eigen beheer

Bouw je een nieuwe woning in eigen beheer, dan werk je meestal met verschillende aannemers en komen de offertes tijdens de bouwwerken binnen. Op voorhand heb je natuurlijk een budget voor ogen, maar in de praktijk ben je bijna altijd meer kwijt. Bij sleutel-op-de-deur weet je echter waar je aan toe bent. Hier werk je met één aannemer die verantwoordelijk is voor het volledige bouwproject. Hij maakt dan ook voor de start van de werken een prijs op voor de totaliteit van de werken, gaande van het uitgraven van de bouwput tot het plaatsen van het binnenschrijnwerk. Het volledige bouwbudget is met andere woorden op voorhand gekend, met uitzondering van enkele posten die niet inbegrepen zijn zoals een grondonderzoek, een ingenieursstudie,... Ook al kan je dit bij sommige sleutel-op-de-deur firma's ook laten opnemen in het contract indien je dit wenst. Conclusie: kiezen voor sleutel-op-de-deur is kiezen voor zekerheid.Woningen Blavier maakt zelfs voor elke post een detailprijs op. Je offerte bevat een gedetailleerde meetstaat met alle eenheidsprijzen. Je weet hoeveel een stopcontact kost en hoeveel er in elke kamer voorzien zijn, je weet hoeveel een binnendeur kost,… Indien je als klant alle materiaalkeuzes maakt voor de start van de werken, kom je niet voor verrassingen te staan en is je budget op voorhand heel nauwkeurig gekend.    

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur