Wat beïnvloedt de prijs van ruwbouw?

kosten ruwbouw - woningbouw

Tijdens het bouwproces wordt er een onderscheid gemaakt tussen ruwbouw en afwerking. Deze eerste fase, ruwbouw dus, eindigt als de woning volledig wordt afgedicht. Afhankelijk van je project, kunnen de kosten van ruwbouw ongeveer de helft tot twee derden van de totale constructiekosten bedragen. Maar wat zijn precies de factoren die een invloed hebben op de kosten van ruwbouw?

De grootte van je toekomstige huis

Een van de eerste zaken die je moet bepalen is de grootte van je huis. Dat beïnvloedt de grootte van de funderingsplaat, een van de hoogste kosten op je eindfactuur. Tegenwoordig worden er almaar meer compacte huizen gebouwd. Dat laat toe om de beschikbare ruimte beter te benutten.

De kwaliteit van je kelder

Het draagvermogen van je kelder is niet enkel belangrijk bij het kiezen van het bouwterrein, maar ook voor het bouwproces. Het is in ieder geval aan te raden om een bodemtest uit te voeren, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Als het terrein zich in een overstromingsgebied bevindt, kun je je aan bijzonder hoge kosten verwachten, voornamelijk wat de bouw van de kelder betreft.

De impact van de materiaalkeuze op de prijs van ruwbouw

Als je de juiste materialen kiest, kun je de prijs van de ruwbouw drukken zonder aan kwaliteit in te boeten. Traditionele bakstenen met een voeg van een centimeter drukken het bedrag op je facturen. Wat betreft buitenschrijnwerk biedt pvc momenteel de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ook voor je dakbedekking zijn sommige materialen duurder dan andere. Als je van plan bent om dakpannen te plaatsen, kies dan eerder voor modellen uit beton om de kosten te drukken.

Isolatie: denk altijd aan de ROI

Zoals je snel zult ondervinden, is de isolatie van je huis een belangrijke factor voor je totale rekening. Toch moet je vermijden om op isolatie te besparen. Ten eerste omdat het noodzakelijk is om bepaalde isolatienormen te volgen. Maar ook omdat geschikte isolatie ervoor zorgt dat je energiefactuur lager is. Door de juiste keuzes te maken, levert deze investering op termijn op.

13/10/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

J
Jos

Veiligheid, op kosten en met gevaar voor de mensen die de werken moeten uitvoeren.
Werken uitvoeren als op de foto boven het artikel zijn bijzonder slecht voorbeeld en jammerlijk om te gebruiken op uw site!
Een aannemer die het niet te nauw neemt met zijn eigen veiligheid zal het zeker niet te nauw nemen met uw droomhuis.
Ook,hier telt goedkoop is duurkoop.