Het belang van een goede plaatsing van je schoorsteen

De schoorsteen is niet enkel uitgevonden om Sinterklaas en de kerstman binnen te laten in onze woning. De schoorsteen zorgt voor de afvoer van rook en verspreidt zo ook warmte doorheen het huis. En het is net die afvoer van schadelijke rook die een goede installatie zo belangrijk maakt.

De schoorsteen: het rookkanaal van uw verwarmingsinstallatie

Traditioneel gezien was de schoorsteen een essentieel element bij de bouw van een huis. Zowel voor een houtkachel, gaskachel, open haard of de meer moderne pelletkachels is een schoorsteen vereist. Tegenwoordig zijn er echter diverse verwarmingsmogelijkheden en zelfs haarden die niet langer een traditioneel rookkanaal vereisen.

Toch wordt er nog veel gekozen voor de plaatsing van een schoorsteen bij nieuwbouwwoningen. Een correcte installatie is daarbij essentieel om o.a. CO2-vergiftiging te voorkomen. Bovendien zijn er verschillende soorten rookkanalen voor de verschillende verwarmingstoestellen:

  • Rookkanaal voor open haarden, gaskachels en houtkachels met open verbranding,
  • Rookkanaal voor gashaarden met gesloten verbranding,
  • Het traditionele gemetseld rookkanaal,
  • Roestvrijstalen rookkanaal met flexibele slang,
  • Enkelwandig rookkanaal,
  • Dubbelwandig rookkanaal,

Het type schoorsteen hangt dus af van het type verwarmingstoestel dat je in je huis laat installeren. Een goede installatie is daarbij onontbeerlijk om zowel CO2-vergiftiging als schoorsteenbrand te vermijden.

Een goed onderhoud van je schoorsteen

Kies je voor een schoorsteen? Houd er dan rekening mee dat ook een goed onderhoud noodzakelijk is. Het niet of slecht onderhouden kan leiden tot een schoorsteenbrand waarbij opgehoopte roet vlam vat. Bovendien verplicht de Vlaamse Overheid eigenaars van een schoorsteen die is aangesloten op de cv-installatie om deze jaarlijks – voor installaties op stookolie en vaste brandstof – of tweejaarlijks – voor installaties op gas – te laten reinigen.

> Raadpleeg de wetgeving voor schoorstenen

De schoorsteen bij een sleutel-op-de-deurwoning

Bij de bouw van een sleutel-op-de-deurwoning heb je altijd de keuze uit diverse verwarmingsmogelijkheden. De installatie van een schoorsteen is dan ook als volgt opgenomen in ons lastenboek:

Indien de bouwheer dit wenst, kan een schoorsteen voorzien worden. Die vertrekt vanaf het plafond van de benedenverdieping en wordt als volgt uitgevoerd:

  • De rookkanalen worden uitgevoerd in vuurvaste potten.
  • Het zichtbare deel van de schoorsteen boven de dakschil wordt uitgevoerd in gevelsteen of in blokken die bekleed worden met Alterna leien. Bovenaan wordt de schoorsteentop afgewerkt met een betonnen dekplaat.

Onder het dakschild wordt de binnenkant van de schoorsteenkanalen uitgevoerd in metselwerk. Indien het gaat om een verwarmingssysteem op mazout, wordt er uiteraard een roetschuif geplaatst  om het schoonvegen van de schouw mogelijk te maken.

Wil je ontdekken wat de mogelijkheden zijn bij een sleutel-op-de-deurwoning? Neem dan een kijkje naar onze modelwoningen of neem vrijblijvend contact met ons op.

27/08/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?