Onmisbare tips voor meer luxe in huis

luxe huis - slaapkamer inrichting

Zweer je bij luxe en droom je van een weelderig interieur? Dat treft, want je kunt ook zonder royale budgetten als een vorst leven! Luxe in huis vraagt niet noodzakelijk om een grote investering. Bovendien is het beter om overvloed te vermijden, omdat je dan het risico loopt om het resultaat te verknoeien. En dat maakt het makkelijk om luxueus te wonen zonder al je spaarcenten erdoor te draaien. Ontdek hier alvast onze tips om je woondromen waar te maken.

The devil is in the details

Soms heb je echt niet veel nodig om van een doorsnee kamer een bijzondere ruimte te maken die luxe, klasse en stijl uitstraalt. Neem nu een kroonluchter. Dit ene detail kan je woonkamer meteen een trapje hoger tillen. Een kristallen kroonluchter past in elk interieur, modern of klassiek.  Bovendien heb je heus geen echt kristal nodig. Een nepkristallen kroonluchter werkt net zo goed, vooral in een hoge ruimte waar je de luchter toch niet van dicht bij kunt bekijken. In kleinere ruimtes kun je datzelfde effect bereiken met een mooi schilderij in een oude lijst, of met stoffen wandbekleding (in zalig zacht zijde, bijvoorbeeld).

Luxe in huis: de charme van vintage

Klasse, dat is iets van vroeger. We associëren klasse en luxe met majestueuze Engelse landhuizen uit de 19e eeuw, met chique Franse stadsvilla’s uit de belle époque, of met de Mad Men-sfeer van de jaren 60. Als jij in je woning wat van diezelfde ‘chic’ wilt integreren, moet je dus op zoek naar oude decoratie. Die hoeft niet per se antiek te zijn, als het er maar authentiek uitziet. Vermijd in je zoektocht naar leuke vintage meubelen koste wat kost alles wat er kitscherig uitziet.

Schuim gerust rommelmarkten af op zoek naar die ene Lodewijk XIV-stoel die je interieur helemaal zal opwaarderen. Zelfs in een hedendaagse loft of een woning in Scandinavische stijl kunnen zulke oude stukken passen. Onthoud wel: één oud stuk in een modern interieur is een prachtige eyecatcher, met tientallen antieke elementen oogt je inrichting al snel rommelig en eclectisch.

Een goede balans tussen helderheid en kleuren

Als je druk bezig bent met renoveren of het bouwen van een huis, verlies dan zeker de luxe niet uit het oog! Schilderwerken hebben een grote impact op de uitstraling van je interieur. Een slechte keuze of een twijfelachtige kleurencombinatie kan snel voor hoofdpijn zorgen … Zo hebben kamers die doorheen een groot deel van de dag veel licht binnenkrijgen geen nood aan witte muren of glanzende vloerbekleding.

Harmonie bereik je ook door slim om te springen met kleuren. Wanneer je meubels en decoratie uitkiest voor je nieuwe of gerenoveerde woning, kun je dus maar beter rekening houden met het kleurenpalet. Wanneer designers een interieur extra luxueus willen maken, kiezen ze voor zachte kleurenpaletten, met rijke beige- en aardetinten bijvoorbeeld. Combineer die met voldoende hout – het liefst allemaal in dezelfde tint – en andere duurzame materialen, zoals leder en marmer. Maar in een klassevol interieur is ook ruimte voor gedurfde keuzes, zoals een donkere accentmuur.

Tip: Zet je project eerst eens op papier, of bespreek je ideeën met een interieurontwerper. Samen weet je namelijk meer. Misschien komt je accentmuur elders veel beter uit?

 

27/10/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?