Nieuwe woontrends en soorten woningen

Woonculturen kunnen erg uiteenlopend zijn. Van boerderij en woonwagen, over cottage en ranch tot boomhut, grotwoning, paalwoning, wigwam of iglo: het blijven allemaal verschillende soorten woningen. Welk type woningen komt bij ons in België het meest voor? En wat zijn de nieuwe trends op vlak van woningbouw?

De klassieke woonvormen

Over het algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen een huis of eengezinswoning enerzijds en een appartement anderzijds. We zoomen even in op verschillende traditionele woonvormen onder de huizen…

  • Het rijhuis wordt langs beide zijden omsloten door woonhuizen, met een gezamenlijke tussenmuur. De eerste en laatste huizen van de rij worden dan hoekwoningen genoemd. Kleine rijhuizen die vroeger aan fabrieksarbeiders werden verhuurd, vinden we nog vaak terug in steden als Gent, Luik of Charleroi en zijn populair bij jongen mensen. Deze huisjes worden arbeiderswoningen genoemd.
  • Bij halfopen bebouwing worden twee huizen tegen elkaar geplaatst. Ze delen dus een gezamenlijke tussenmuur, maar zijn vrijstaand langs de andere zijde.
  • Een bungalow is een vrijstaand huis dat bestaat uit een enkele woonlaag. Alle woon- en slaapvertrekken bevinden zich dus op hetzelfde niveau. Wist je dat een bungalow eigenlijk een Indisch woord is dat verwijst naar een huis in Bengaalse stijl? Dit type woningen kent dus reeds een lange geschiedenis, want het waren de traditionele huisjes met veranda in Brits India.
  • Een fermette is eveneens een vrijstaande woning gebouwd in een stijl die doet denken aan een traditionele boerderij, maar dan zonder ooit als boerderij te hebben dienst gedaan. Deze bouwstijl was erg populair in Vlaanderen tijdens de jaren tachtig en negentig. Tegenwoordig hebben de fermettes plaats gemaakt voor de trend van de pastorijwoningen, die erg in trek zijn bij de modale Belg.
  • Een villa of een landhuis is een luxueuze vrijstaande woning, vernoemd naar de klassieke Romeinse villa uit de Oudheid. In de jaren zestig, zeventig en tachtig waren villawijken met ruime woningen zeer populair op het Belgische platteland. Om kosten te drukken en uit ecologische overwegingen kent compact wonen vandaag de dag echter meer en meer succes.

 

Nieuwe soorten woningen

Hoe het huis van de toekomst eruit zal zien, valt moeilijk te voorspellen. Door recente maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe opvattingen in de architectuur zien we wel een aantal trends opduiken:

  • Nieuwe vormen van samenhuizen zorgen voor nieuwe woningconcepten. Met het kerngezin dat steeds uitzonderlijker wordt, is het type woning waarin verschillende mensen of generaties kunnen samenleven interessant voor de toekomst. Een kangoeroewoning wordt bijvoorbeeld onderverdeeld in verschillende wooneenheden, waarbij sommige delen gemeenschappelijk zijn en andere delen privé. Dit type woning is ideaal om oudere of hulpbehoevende personen in onder te brengen.
  • Licht is troef in de hedendaagse architectuur. In een doorzonwoning loopt de woonkamer bijvoorbeeld over de gehele diepte van het huis door. Het grote voordeel is dat de woonkamer ramen heeft aan twee zijden, zodat de zon door het hele huis kan schijnen. Licht in huis, het is tegenwoordig dé sleutel tot een aangename leefwoning!
  • We zien nieuwe woonstructuren opduiken. Drive-inwoning heeft een garage op het gelijkvloers en een woonkamer op de eerste verdieping. Dit woningtype komt vaker voor in de stad dan op het platteland.
13/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?