Je nieuwe woning verzekeren van A tot Z

brand en woonverzekering

Je nieuwbouwwoning is opgeleverd en je hebt die langverwachte sleutel eindelijk in je handen. Het eerste waar je wellicht aan denkt is de inrichting en nieuwe meubels en decoratie. Voor je schilderborstel in de handen neemt, moet je natuurlijk de nodige paperassen in orde brengen. Om je nieuwe woning een optimale bescherming te bieden, zijn de juiste verzekeringen essentieel. Welke dat juist zijn, lees je hier.

Diefstalverzekering voor je woning

Je nieuwe woning krijgt vast veel bekijks. Jammer genoeg liggen er ook inbrekers op de loer. Een goede diefstalverzekering voor je inboedel dekt zowel (een deel van) de geconstateerde verliezen als de gemaakte schade bij een (poging tot) inbraak. Wat de verzekering juist dekt en hoeveel de premie bedraagt, is afhankelijk van diverse factoren. Denk maar aan de ligging van je woning en de waarde van de te verzekeren goederen en inboedel. Wist je trouwens dat inbraakpreventie beloond wordt? Wie zelf investeert in beveiliging kan vaak een goedkopere premie verkrijgen.

Het belang van een goede brandverzekering

Een brandverzekering is niet wettelijk verplicht. Er is daarentegen wel een verplichte opname van een dekking die derden vergoedt als ze lichamelijke schade zouden oplopen door brand of explosie in je woning. Dit kan zowel in je brandverzekering als in je familiale verzekering opgenomen worden.

woonverzekering - woning verzekeren

De oorzaken voor een brand zijn zeer uiteenlopend maar de schade loopt in de meeste gevallen hoog op. Je woningverzekering beschermt je hiertegen. Je kan kiezen voor een basisdekking of de dekking uitbreiden met bijkomende opties zoals de dekking van elektrische toestellen, schade door een vallende boom of waterschade door een lek. We raden je aan om verschillende verzekeraars en hun dekking te vergelijken. Zo krijg je een volledig zicht van alle mogelijke dekking en kan je die verzekering kiezen die het best bij jouw gezin en woning past. Hoewel iedere verzekering weer geld kost, is het van groot belang dat zowel jij, je gezinsleden als je inboedel en je woning goed verzekerd zijn. Loopt er toch iets mis, dan ben je steeds beschermd.

Wat dekt de schuldsaldoverzekering?

De schuldsaldoverzekering is niet verplicht. De verzekering dekt de gedeeltelijke of volledige afbetaling van je hypotheeklening. Je kan kiezen tussen verschillende verdelingen of een totale bescherming. Zo ben je er zeker van dat de hypotheek gedeeltelijk of volledig afgelost wordt wanneer jij of jouw partner zou overlijden. Bovendien kan je de schuldsaldoverzekering uitbreiden met extra waarborgen. Denk maar juridische bijstand en een verzekering tegen inkomensverlies. Ook hier geldt dat je goed moet vergelijken tussen de verschillende verzekeraars.

01/09/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?