Nieuwe woning kopen: welke vastgoedbarometer gebruiken?

Nieuwe woning kopen: welke vastgoedbarometer gebruiken?
Wanneer je een nieuwe woning koopt, doe je er goed aan om even na te gaan of je wel de marktprijs betaalt. Daarom bestaan er vastgoedbarometers.

4 vastgoedbarometers

Een vastgoedbarometer toont de gemiddelde huizenprijzen in een bepaalde regio of gemeente. Maar de verschillende barometers tonen vaak verschillende resultaten. We kijken even naar de vier belangrijkste vastgoedbarometers. De barometer van de FOD Economie is heel precies, maar wordt steeds met drie maanden vertraging gepubliceerd. De ERA-barometer verschijnt amper een keer per jaar. De notarisbarometer en de Trevi-index worden altijd enkele dagen na het einde van elk trimester gepubliceerd.

4 methodes

Maar er zijn nog meer verschillen. Elke barometer gebruikt eigen methodes om de vastgoedprijzen te berekenen
  • De barometer van de FOD Economie gebruikt cijfers van het kadaster. Deze prijzen komen uit de verkoopaktes, maar houden geen rekening met registratierechten. De FOD barometer maakt een onderscheid tussen gewone woonhuizen en plattelandsvilla’s.
  • De notarisbarometer baseert zich op de verkoopprijzen van het afgelopen trimester. Hierbij wordt rekening gehouden met de prijzen in de voorlopige verkoopovereenkomsten en de registratierechten.
  • De Trevi-index brengt de prijzen van 7.500 panden die tijdens het voorgaande semester verkocht werden in rekening.
  • De ERA-barometer baseert zich enkel op de verkopen van ERA vastgoedkantoren. Deze barometer gebruikt woningen met drie slaapkamers als referentie.

4 vastgoedprijzen

Door deze verschillende berekeningsmethodes worden verschillende resultaten bekomen, maar we weten ondertussen al dat we deze cijfers moeten interpreteren in functie van de gebruikte parameters. Zo kostte een woning in 2011 gemiddeld 187.000 euro volgens de FOD Economie, 214.000 volgens de vereniging van notarissen, 220.000 euro volgens ERA vastgoedmakelaars en 250.000 euro volgens de Trevi-index. De cijfers van de FOD Economie worden over het algemeen als de meest betrouwbare en volledige beschouwd.

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur