Nieuwbouwwoningen: wat zijn K-peil en E-peil?

Als je een nieuwbouwwoning wil, dan moet je rekening houden met EPB-eisen. Wil je een energiezuinige woning? Dan moeten het K-peil en het E-peil van jouw woning zo laag mogelijk liggen, een nieuwbouw woning moet sinds 1 januari 2012 namelijk te voldoen aan een E70-eis en een K-peil van maximum K40. Maar wat betekent dit concreet?

Wat is het K-peil precies?

Het K-peil van een woning geeft aan in welke mate de gebouwschil warmteverlies lijdt of hoe goed jouw woning geïsoleerd is. De K-peil eis geldt voor het gebouw als geheel. Bij de berekening van het K-peil wordt de isolatiegraad van het volledige gebouw in rekening gebracht, evenals de geleiding van de isolatiematerialen en de compactheid van een gebouw. Een huis dat goed geïsoleerd is, maar een groot contactoppervlak heeft de buitenlucht, zal namelijk te kampen krijgen met grote warmteverliezen. Het K-peil wordt berekend aan de hand van het U-peil, of de isolatiewaarde van de aparte bouwconstructiedelen. Hoe lager het K-peil van jouw woning, hoe beter. Bij een K-peil onder K30 spreekt men van een energiezuinige woning.

Wat is het E-peil precies?

Het E-peil is een maat voor het energieverbruik of de energieprestatie van een woning en de vaste installaties in standaardomstandigheden. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning.

Volgens Energiesparen.be moet je volgende factoren in rekening brengen wanneer je het E-peil berekenen gaat:

  • de compactheid
  • de warmte isolatie
  • de luchtdichtheid
  • de ventilatie
  • de verwarmingsinstallatie en het systeem voor warmwatervoorziening
  • de oriëntatie en bezonning
  • de koelinstallatie
  • de verlichtingsinstallatie (enkel bij kantoren en scholen)

Energie expert Luc Dedeyne raadt aan om de woning eerst goed te isoleren (K-peil) en dan pas te denken aan zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler (E-peil).

Ook bouwfirma’s van Sleutel-op-de-deur woningen dragen een lage energieprestatie van nieuwbouwwoningen tegenwoordig hoog in het vaandel. Zo bouwt Woningen Blavier Energie+ woningen, die prestaties bereiken die gaan tot K20.

28/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?